Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.02.2016.
06:47
I. Kozarski - Vesti A

Poslednji juriš 150 heroja

Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) i raznolike bande okupljene u Džejš islamu, Džejš fatahu i Slobodnoj sirijskoj armiji koju na zapadu nazivaju umerenom opozicijom, trpe ozbiljan poraz od sirijske vojske severno od Alepa, dok je velika grupacija Islamska države istočno od grada nastavila da se povlači i od potpunog opkoljavanja deli je pet kilometara njiva i jedan seoski put.

Reuters
Visoka cena pobede: Bitka za Alepo do sada odnela 150 vojnika

Pobeda sirijske vojske u ovoj ofanzivi već deluje neminovnom, ali je plaćena užasna cena. Oko 150 boraca poginulo je, a među njima su osim Sirijaca i pripadnici iračkih šiitskih milicija i iranskog Korpusa revolucionarne garde. Istovremeno, u njivama i maslinjacima valjaju se leševi terorista koje niko ne broji.

Opkoljavanje u selima

Severno od Alepa vojska je nastavila da eksploatiše uspehe iz prva dva dana ofanzive. Teroristi su iz provincije Idleb uputili znatna pojačanja, uključujući oklopna vozila oteta iz kasarni početkom rata. Oni su se razvili u i oko sela Ritijan, koje Sirijce deli od gradova Nubla i Zahra i kurdske enklave. Ta oblast je tri godine sabijena između terorista i neprijateljski nastrojene Turske koja ih pomaže.

Sirijska vojska opkolila je Ritijan i ušla u varoš, ali još ne preduzima odlučujući napad pošto rusko vazduhoplovstvo pred njima ravna vatrene tačke i utvrđene položaje terorista. Tri kilometra dalje je Bajanun u čija predgrađa su ušle jedinice iz opkoljenih sirijskih gradova, ali su zaustavljene ispred centra mesta koji se nalazi na brdu.

Više uspeha sirijska vojska ostvarila je nekoliko kilometara severno. Borbe se vode u desetak ulica Maraset al Hana u koji vojska ulazi s istoka. Njima u susret sa zapada su pošle jedinice iz opkoljenih gradova koje su uspele da se probiju kroz oko 400 hektara maslinjaka i preseku put ka terorističkom uporištu Majeru.

Prekinuto snabdevanje

Time su se teroristi u Maraset al Hamu našli u mišolovci iz koje nema čistog izlaza, a prednji odredi sirijske vojske uspostavili su kontakt u maslinjacima. Međutim, spajanje u punom smislu reči nije se još dogodilo i u sredu do podneva cela zona još je bila u haosu u kom su se izmešale manje jedinice protivnika.

Pacovi beže u Tursku

Terorističke glavešine u borbama severno od Alepa ginu jedan za drugim. Potvrđena je smrt Ahmada Atroo i Abo Afar Saloumu, komandanata Džebhat an nusre i još nekolicine. Međutim, zabeležen je i slučaj bekstva Jasera Abdela Rahima, poglavara operacionog centra Oslobođenje Alepa koji objedinjuje 31 grupu islamističkih bandi i 19 formacija u sastavu takozvane Slobodne sirijske armije koju na zapadu nazivaju umerenom opozicijom.
Prema nezvaničnim informacijama, Jasera Abdel Rahim pobegao je u Tursku sa još nekoliko istomišljenika.

Vojska sada ima priliku da lako uspostavi kontrolu nad širokim poljoprivrednim putem kroz maslinjake koji vodi do gradova Nubla i Zahra. Međutim, taj put je pod vatrom terorista i tek predstoje krvave borbe za Bajanun i Majer, varoši koje su pre rata imale od tri do pet hiljada stanovnika.

U svakom slučaju, prekinuto je snabdevanje terorista koji drže deo Alepa direktno iz Turske, odnosno sa severa. Njima je ostao još jedan sporedni put i iščekivanje sudbine.

Kotao za Islamsku državu

Istočno od Alepa odvija se drama Islamske države. Sirijske jedinice koje su se uklinile 20 kilometara na sever, pre desetak dana naglo su skrenule ka zapadu, odnosno Alepu. Na tom prvcu Sirijci su zauzeli oko 15 sela i obuhvatili nekoliko hiljada pripadnika Islamske države. Teroristi sada vise o koncu, odnosno o putu između dva sela pritešnjenih između sirijskih jedinica koje napreduju ka Alepu. Oni mogu da biraju da li će da odu tim koridorom širokim pet kilometara, ili će da ga brane.
Međutim, do sada su sa istoka teroristi gubili selo do dva na dan, a iza leđa im je industrijska zona Alepa Šejh Nadžar u kojoj je razmeštena glavna koncentracija sirijske vojske u napadu ka enklavi gradova Nubla i Zahra. Pitanje je samo da li će sirijska komanda da čeka da završi ofanzivu ka severu ili će odmah da upotrebi jedinice u industrijskoj zoni i za opkoljavanje velike grupe Islamske države.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.02.2016. 07:08
Нека је вечна слава свим палим борцима за ослобођење Сирије од исламско-америчких плаћеника.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online