Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.02.2016.
05:43
I. Kozarski - Vesti A

Suze i pesma za oslobodioce

Izmučeni stanovnici i branioci sirijske enklave oko gradova Nubla i Zahra dočekali su kraj tri godine duge opsade. Sa suzama i pesmom dočekali su svoju vojsku koja se probila od Alepa kroz terorističke položaje za tri dana ofanzive.

Reuters
Stigla sloboda: Narod i vojska u Zahri

Prva kolona sirijske armije ušla je u Zahru u sredu kasno po podne. Stanovnici koji su se zatekli na ulicama u prvom trenutku nisu shvatali šta se dešava. A onda je u trenutku usledila eksplozija oduševljenja. 

Koridor kroz maslinjake

Ceo grad izašao je na ulice tako da vojna vozila nisu mogla da prođu dalje. Ljudi su podizali decu uvis i mahali državnim zastavama. Stanovnici, gotovo svi šiiti, navalili su na pomalo zbunjene borce sirijske armije, takođe šiite, ali i sunite, jazide, hrišćane...

Kao rođene su grlili i ljubili i borce libanskog Hezbolaha, iranskog Korpusa revolucionarne garde i iračkih šiitskih milicija koji su im došli u pomoć poslednjih meseci. Stanovnici kažu da ne krive za opsadu okolna sela, već džihadiste iz drugih zemalja.

Nubla i Zahra su odahnuli, ali snabdevanje tih gradova visi samo o poljoprivrednom putu kroz maslinjake i prava borba za sever provincije Alepo tek predstoji. Vojska vodi krvave borbe sa teroristima Džebha an nusre (sirijske filijale Al Kaide), Harakat ahrar al šama i Džebhat al šamijaha. Južno od tek uspostavljenog koridora borbe se vode na putu od Bajanuna ka Ritijanu u koji su stigla značajna pojačanja Džebhat an nusre nakupljena u celoj provinciji Idleb.

Prema navodima sirijskih vojnika na društvenim mrežama, vojska je ušla u njive oko Ritijana i ta varošica uslovno rečeno je opkoljena. Pri tom, iranski izveštači kažu da je na Ritijan samo u četvrtak ujutro ispaljeno oko 100 projektila iz višecevnih bacača raketa.

Kurdi napreduju

Teroristi se trude da deblokiraju Ritijan, jer ako ga zadrže to im otvara mogućnost da napadnu koridor prema Nubli i Zahri, tim pre što je vojska preuzela rizik i deo 4. mehanizovane divizije prebacila u te gradove.

Severno od koridora vojska čvrsto drži tek oslobođeno selo Maraset al Ham. Komandanti terorista lagali su da još drže grad, pa su šestorica njihovih fanatika ubijeni jer su im verovali.

Između tog položaja i Nuble teroristi i dalje drže selo Majer. Međutim, pomoć vojsci je stigla od Kurda. Naime, manja kurdska oblast oko Afrina godinama je zajedno sa braniocima Nuble i Zahre bila stisnuta između terorista i Turske. Rusi su poslednjih nedelja padobranima izbacivali oružje za oko 5.000 kurdskih boraca, a u četvrtak ujutru to je donelo prve rezultate.

Kurdi su severno od Majera probili položaje terorista i potisnuli ih iz sela Kurejba i Zijara. Time su presekli auto-put koji od Majera vodi severno ka Dejr Džamalu. Potom je stigla vest da su Kurdi i nekoliko kilometara severno od Dejr Džamala presekli auto-put zauzevši veliku mlekaru.

Bankrot terorista

Kurdskim napredovanjem ka auto-putu potpuno se ruši glavna komunikacija od Alepa ka pograničnom gradu Azaz kojom se odvijala najmračnija trgovina ovog rata. Azaz drži Džejš islam i Islamska država prinuđena je da deo opljačkane nafte na putu šverca u Tursku ustupi toj koaliciji terorističkih bandi iako je istovremeno ratovala s njima za taj grad. Sada je taj posao gotovo onemogućen i nekoliko terorističkih grupa u severnom Alepu ostaje bez izvora finansiranja, pritešnjeni između vojske, Kurda i Islamske države. Bez dela tog novca, ostaju i teroristi koji drže deo samog Alepa.


 

POVEZANE VESTI

Subota 17.12.2016. 19:01
ZNAJU SVI koje su Rusi oslobodili kako to izgleda ... od Poljske pa do Kurildkih Ostrva ORI SE - neponovilo se !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online