Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.05.2016.
06:50
I. Kozarski - Vesti A

Gas skuplji od krvi

Sirijska armija prihvatila je primirje u Alepu od 48 sati, čime je neslavno okončana ofanziva na grad terorističkih bandi ojačanih sa nekoliko hiljada džihadista koji su poslednjih nedelja prebačeni iz Turske. Svi napadi odbijeni su, a lokalne taktičke uspehe terorista Sirijci su poravnali ponovnim zauzimanjem položaja.

Reuters
Pustoš: Sirijci bez kuća i gasa

Istovremeno, razvile su se žestoke borbe za oblast gasnih nalazišta Al Šaer, severno od Palmire. Kao što su "Vesti" pisale, sirijska armija osigurala je zonu od 10 do 15 kilometara oko Palmire i preduzela uspešnu ofanzivu prema istoku.

Sirijci su prodrli desetak kilometara u gasna nalazišta Arak i opkolili sam grad, ali i stigli nadomak Gasne stanice broj 13 i aerodroma T3. To su tačke na 180 kilometara dugom pustinjskom putu na istok ka Eufratu i već dve godine opkoljenom gradu Dejr ez Zauru. Istovremeno, time je od središta Islamske države odsečeno 10.000 do 15.000 terorista istočno od Palmire, na planinskom vencu Kalamun.

Odgovor Islamske države bio je brz. Oni su prebacili deo snaga koje drže obruč oko Dejr ez Zaura severno od Palmire i prodrli u oblast gasnih nalazišta Al Šaer. Sirija je energetski zavisna od tih nalazišta, pa je sa fronta kod Araka prebačeno pojačanje od oko 1.000 vojnika i 600 specijalaca divizije Tigar.

Oni su brzo uspeli da povrate 1.220 metara visoku kotu Sirjatel koja dominira krajem, a potom su nastavljene borbe za oblast Al Šaer. Teroristi su u četvrtak ujutro još držali tri od pet bušotina i nekoliko nižih visova. Ruski i sirijski avioni izveli su čak 25 udara oko Al Šaera, Araka i po dubini.

Izvori s terena smatraju da će vojska brzo očistiti Al Šaer i potom nastaviti ofanzivu na pravcu ka Araku i aerodromu T3, što su islamisti ovom ofanzivom uspeli da uspore.

Istovremeno, vojska je iz Krajtajna koji je deo palmirskog ratišta podišla pod položaje Islamske države na planinskom vencu Kalamun. Očekuje se da će ubrzo uslediti borbe za vrh Džebel al Barda i put iza njega, pa je jasno da vojska namerava da preseče grupaciju Islamske države u toj oblasti na pola.

Oko 100 kilometara severno od Palmire sirijske jedinice uspevaju postepeno da šire koridor ka Alepu i spreče iznenađenja. Zauzeto je nekoliko dominantnih visova u gotovo pustoj oblasti i sirijska armija približila se bočno drugom putu koji vodi iz Alepa u Homs.

Pre godinu dana otpisana sirijska armija pokazala je da je sada u stanju da istovremeno može da vodi ofanzivna dejstva na nekoliko ratišta. Takođe, i da još ne raspolaže dovoljnim rezervama, usled čega mora da prebacuje snage s različitih delova fronta.

Najezda terorista

Sirijski ministar informisanja Omran Az Zoubi saopštio je da je za poslednje dve nedelje iz Turske prebačeno oko 6.000 terorista za ofanzivu na Alepo koja je upravo propala. On je optužio i Saudijsku Arabiju da učestvuje u prebacivanju bandi. Izvori s terena smatraju da je taj broj preuveličan, ali ukazuju da je broj terorista u toj oblasti naglo uvećan. Isto potvrđuju kurdski izvori.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online