Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
00:12
I. Kozarski - Vesti A

Grobnica džihadista u minskom polju

Nova ofanziva džihadista na Alepo udavljena je u njihovoj krvi. Sirijska armija odbila je sve napade na kvart Al Zara, u protivnapadu napredovala u građevinskom kompleksu "1070", dok su se teroristi zaglavili u minskim poljima ispred ogromne cementare i tu izginuli, njih najmanje 35.

Reuters
Sirisjko ratište ne miruje: Nova ofanziva na Alepo ugušena u krvi

Sirijska armija ne mora da žuri pošto su vlasti za nedelju dana izgradile 30 kilometara asfaltnog puta za snabdevanje vojske i milion stanovnika na svojih 70 odsto teritorije grada u zapadnom delu. Istočni deo pod kontrolom terorista još je pod opsadom, jer su teroristi probili koridor, ali je suviše uzak i put je izložen sirijskoj vatri s obe strane, te je neupotrebljiv.

Napadi kamikaza

Stoga su teroristi rešili da prošire svoj koridor i napali prema cementari južno od grada. Zaglavili su se u minskim poljima na oko 200 metara širokom pojasu ničije zemlje preteći da zađu za leđa Sirijcima u delu kvarta Ramuš. Tu su isečeni mitraljeskom i snajperskom vatrom 147. puka, ali je nekoliko grupa džihadista uspelo da se probije u cementaru, jer jednostavno više nisu mogli nazad.

Oni su uništeni u borbama koje su se vodile do duboko u noć. Daleko masovniji napad teroristi su izveli na nekoliko kilometara fronta prema severozapadnom kvartu Al Zara koji se nalazi sa spoljne strane obilaznice auto-puta oko Alepa. Glavni udar iz pravca naselja Laramun započet je s skaredno oklopljenim kamionim natovarenim eksplozivom.

Jednim je upravljano daljinski, a za volanom drugog bio je kamikaza džihadista. I dok je prvi uništen na dovoljno dalekoj udaljenosti, drugi je uspeo da se približi pre nego što je pogođen. Srećom, Sirijci su uspeli da se na vreme sklone s položaja, a nišandžija ručnog bacača i njegov pomoćnik udarili su recku za četvrti uništen "džihadomobil".

Kasapnica pod Palmirom

Islamska država pokušava da iskoristi zamah zapadnih novih miljenika iz Džejš al fatha (Al Kaida i Ahrar aš šam). U planinama Kalamuna u centralnoj Siriji ratuje s drugim teroristima, a pod Palmirom je Islamska država napala vojsku i povukla se ostavljajući oko 60 leševa. Njihove namere verovatno su bile poznate sirijskoj komandi pošto su uoči napada strateški bombarderi Tu-22 doleteli iz Rusije po drugi put za poslednjih nekoliko dana i ravnali položaje Islamske države istočno od Palmire.

Ulične borbe

Daleko ozbiljnije posledice po branioce Al Zare ostavio je raketno-artiljerijski udar. Džihadisti su na kraju uspeli da uđu u tridesetak kuća, ali su juče ujutro čišćeni odatle, a izvori s terena procenili su da nemaju mnogo šanse budući da nisu prodrli dovoljno daleko i da im je za leđima brisani prostor.

Južno od Al Zare vojska je u uličnim borbama zauzela oko 25 stambenih zgrada. Recept je prost, rejon je pokriven dronovima i islamisti se uništavaju artiljerijom i snajperima, a potom jurišne grupe upadaju i završavaju posao. Svejedno, reč je o mukotrpnim i sporim borbama u kojima rusko vazduhoplovstvo ne može mnogo da pomogne zbog blizine zaraćenih koji se povremeno i izmešaju, ali zato avioni sprečavaju dovođenje pojačanja terorista i uništavaju tehniku.

Do poslednjeg islamiste

Nekoliko hiljada džihadista koncentrisano je zapadno i jugozapadno od Alepa i to je razlog što vojska ne žuri sa presecanjem koridora. Naime, teroristi mogu da napuste svoj koridor i time odustanu od Alepa ili da ostanu na malom prostoru izloženi avionima i artiljeriji. Time se i naslućuje da je namera sirijske komande i generala Aleksandra Žuravljova, komandanta ruskog kontigenta, da im nanesu gubitke koji će ih obeskrviti u daljem toku rata, a potom da preseku koridor ka delu Alepa pod kontrolom terorista.
Da su teroristi dovukli sve što su mogli pokazuje i njihovo postepeno povlačenje na granici provincija Latakija i Idlib, a još više mlak napad na put kojim se Alepo snabdeva, oko 70 kilometara južno. Oni su na nekoliko časova zauzeli logor sirijske vojske Al Gazal, ali nisu uspeli da se probiju do oko šest kilometara udaljenog puta. Sirijci su ih oterali posle nekoliko sati, a očekuju se slični napadi na taj put.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online