Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.08.2016.
19:13
I. Kozarski - Vesti A

Teroristi gore u Alepu

Sirijska armija upadima jurišnih grupa započela je ofanzivu u jugozapadnom Alepu s ciljem da povrati položaje izgubljene 6. avgusta i ponovo zatvori obruč oko terorista u zapadnom delu grada.

Reuters
Bitka u spaljenom gradu: Pobunjenici patroliraju

Borba za puteve snabdevanja u slučaju uspeha neminovno će prerasti u bitku za konačno oslobađanje Alepa, budući da su razmere dovedenih pojačanja grandiozne za sirijske prilike. Osim jedinica u gradu, tu je stiglo još oko 20.000 pripadnika Sirijske armije, iranskog Korpusa revolucionarne garde, Palestinaca i iračkih šiitskih milicija. Takođe je stiglo i oko 100 tenkova i 400 BVP-a i drugih oklopnih vozila.

Ulične borbe

Džihadisti i njihova sabraća po teroru iz "umerene opozicije" takođe su pokupili većinu snaga s drugih delova fronta. Samo na ulazu u deo Alepa pod njihovom kontrolom ostalo je živih oko 7.000 terorista. Oni su se sabili na prostoru širokom 2,5 i s dubinom od oko četiri kilometra koji je delom gusto izgrađen, a delom pod poljima. To su platili ogromnom cenom, pošto je ruski generalštab saopštio da su im u četiri dana uoči ofanzive Sirijske armije naneti stravični gubici - oko 1.000 mrtvih i 2.000 ranjenih, 29 artiljerijskih oruđa i 85 automobila naoružanih teškim mitraljezima.

U četvrtak ujutro Sirijci i palestinski Hezbolah i Liva al Kuds napokon su napali kvart Ramuš istočno od Artiljerijske škole. Oni su zauzeli benzinsku stanicu, a potom stigli do zgrade opštine, ali su se usled žestokog otpora povukli.

Spreman kotao?

Na jugu front kod Al Amirije miruje, a teroriste drže prikovane u kamenolomima artiljerijom i avionima. Izvori s terena navode da dosadašnji razvoj situacije pokazuje da je sirijska komanda rešila da pođe na koridor terorista direktno, što obećava ulične borbe za razvaline. Međutim, broj i raspored sirijskih rezervi nisu poznati, pa mnogi ostavljaju mogućnost da vojska namerava da što više terorista uvuče u usko grlo njihovog koridora, pre nego što pođe u šire opkoljavanje preko polja ka Hikmi i Akrabu s juga, tim pre što tenkovi još nisu masovno uvedeni u boj.

Sevaju kasetne bombe

S druge strane, zapadno od artiljerijske škole, teroristi su pokušali da preuzmu inicijativu napadom u podeljenom građevinskom kompleksu "1070". Međutim, Sirijci su uništili kamion natovaren eksplozivom sa kamikazom za volanom, žestokom vatrom slomili pešadijski napad i pošli u juriš za leđima terorista u bekstvu. Navodi se da su oslobodili pet blokova zgrada između kompleksa "1070" i Artiljerijske škole. Potonji napadi sirijske pešadije do četvrtka u 17 časova nisu bili uspešni.

Oko tri kilometra dalje na zapadu vojska je prešla auto-put, ali do juče u podne nije uspela da zauzme ruševine rejona Akrab. Islamisti tu sprečavaju prodor vojske stalnim napadima, pošto bi oslobađanjem Akraba Sirijci došli u priliku da napadnu malo selo Hikma na jugu i obuhvate teroriste u centralnom delu: "1070" - Artiljerijska škola - Rašidin, koji je izložen gustom tepihu ruskih bombi, uključujući kasetne.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2016. 22:48
stalno gore, a nikad da izgore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online