Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.08.2016.
10:26
Vestionline A

Turci ušli u Siriju, dopremaju tenkove

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv terorista Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu, javljaju lokalni mediji.

Reuters
Turska razmešta tenkove po Siriji

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u sredu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu "Štit Eufrata", a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenela je agencija AFP.

Viši turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato još tenkova.

Slanje turskih tenkova na sever Sirije deo je operacije "Štit Eufrata", koja je ostvarila prvi uspeh sinoć kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspeli da osvoje DŽarablus, jedno od poslednjih uporišta džihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska juče rano ujutro počela operaciju protiv IS, ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

- Od 4.00 sata naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (IS) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju) - rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska kopnena vojska, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, u sredu je pokrenula operaciju u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istera džihadiste IS iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Operacija, pod nazivom "Štit Eufrata", počela je u sredu ujutro sa artiljerijskom vatrom turskih snaga na desetine ciljeva IS u okolini Džarablusa.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2016. 18:12
У тексту стоји да Америка подржава Курде ,а онда да учествује у бомбардовању њихових снага .Руси и Асад се боре против ИД ,а Турска против Асада и Ида али подржава побуњенике који су против Асада ,на другој страни Руси немају ништа против Курда ал су против ИД и побуњеника.Амери су против Асада и наводно ИД а ал зато подржавају Курде .Више ни не зна ко је у чијем интересу нит ко је са ким ,ал обичан народ највише испашта
Subota 27.08.2016. 18:14
Sirija, zemlja koja nestaje pred ocima celog sveta. Trenutno tu divnu zemlju komadaju razne armije i kriminalne grupe. Nekada raj na zemlji, pretvara se u gomilu rusevina a njeni stanovnici u beskucnike po celom svetu. Ovo je zlocin bez presedana u istoriji planete. Sve su zapoceli Amerikanci, svrgavanjem Sadama Huseina u susednom Iraku. Tako je nastala takozvana "islamska drzava" koja se siri po celom regionu. Potreba Amerike da rusi vlast u drugim zemljama stvorila je takozvanu opoziciju u Siriji. Kasnije su se u rat ukljucile na razne nacine : Saudijska Arabija, Turska, Izrael, Jordan, Katar, Francuska, Velika Britanija, Rusija ... Rezultat tih aktivnosti "medjunarodne zajednice" je potpuno unistenje sirijskih gradova i milioni izbeglica. Moze se reci da je na delu unistenje cele jedne nacije i hiljadugodisnje civilizacije zbog uskih interesa pojedinih zemalja.
Subota 27.08.2016. 18:16
Situacija u Siriji je krajnje složena, možda i najsloženija od početka sukoba. Trenutno ne postoji jasna podela ko se protiv koga bori i ko je u savezništvu. Međunarodno pravo je pogaženo 1999. godine kada je raskomadana SRJ i ovo su samo posledice politike koja je ukinula državni suverenitet i pravo države da se bori protiv secesionizma. Sirija se komada između velikih sila. Turska krši međunarodno pravo pod izgovorom borbe protiv terorizma, a pri tome otvoreno podržava terorističke formacije u pokrajini Idlib. Sa IS-om je imala, a mislim da i dalje ima veoma problematične odnose tako da njihova borba protiv terorizma nije iskrena. Kurdi su propustili šansu da sa SAA sačuvaju Siriju i dobiju široku autonomiju na severu i severo-istoku Sirije. Napali su sirijske odbrambene snage (NDF) u Hasaki i gotovo potpuno ih potisnuli iz grada. Greše komentatori koji tvrde da Asad nema podršku lokalnih sunita. Da je tako kako tvrde, Asad bi davno pao. Međutim, teško je boriti se na tolikom frontu protiv velikog broja terorističkih grupa koje dobrim delom imaju ratnike uvezene iz inostranstva i pri tome uživaju finansijsku, logističku, vojnu i političku podršku iz inostranstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online