Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.06.2016.
10:26
Vestionline A

Ode Britanija, neka se spremi...

Dok evropski zvaničnici tuguju za Velikom Britanijom, desničari joj u brojnim evropskim državama daju podršku, slave i pozivaju na talas promena širom kontinenta.

Reuters
Pobeda koja će promeniti Evropu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ubeđen je da EU ima budućnost i poručuje, posle referenduma u Velikoj Britaniji, da "ono što nas ne ubije samo nas jača". 

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc očekuje da će pregovori oko izlaska Britanije iz Evropske unije ubrzo početi. 

- Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da ide svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji ovog jutra pokazuju da će to biti veoma težak put - rekao je Šulc i napomenuo da je funta u padu posle referenduma u Britaniji, ističući da ne želi da evro "iskusi nešto slično“.

Nemci tužni zbog odlaska Britanaca

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da je današnji dan "tužan za Evropu i Veliku Britaniju". 

​- Vest iz Britanije je zaista otrežnjujuća. To je tužan dan za Evropu i Britaniju - naveo je Štajnmajer, objavljeno je na tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je rekao da je Bregzit "šansa za novi početak", ali da Evropa ne sme da se vrati na staro.

- Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva je glasan poziv na buđenje za evropsku politiku. Onaj koji ne bude slušao, ili se bude sklanjao iza uobičajenih rituala, gura Evropu ka zidu", kazao je Gabrijel i poručio da nam nije potrebno "još Evrope", već "drugačija Evropa".

Italija tvrdi da je sledeća

Stranka desnog centra u Italiji Severna liga bila je mnogo konkretna u reagovanju na referendum u Britaniji.

- Hvala, Britanijo, mi smo sledeći -  naveo je u komentaru na društvenoj mreži Fejsbuk lider Severne lige Mateo Salvini.

Francuska radosna, sprema se na isti put

Predsednica francuske ultradesničarske partije Nacionalni front Marin Le Pen pozdravila je odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj.

​- Pobeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU - objavila je Le Penova na Tviteru.

Le Penova je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska "verovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU".

Poljska i Češka za promenu EU

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ocenio je da je odluka Velike Britanije o izlasku iz EU "loša vest" za Evropu i Poljsku, dok je češki premijer Bohuslav Sobotka poručio da EU mora "brzo da se menja".

Vaščikovski je istakao da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji znak da se neki koncepti u Uniji moraju promeniti. Sobotka je, istovremeno, rekao da EU mora brzo da se menja ne samo zato što su, kako je naglasio, britanski građani glasali za izlazak iz Unije već i da bi Unija ojačala podršku svojih građana. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online