Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.07.2016.
20:41
D. Lukić - Vesti A

Smena vlasti u Londonu

U Britaniji je juče izvršena, striktno po protokolu i tradiciji, smena na političkom vrhu - novi premijer Velike Britanije i lider vladajuće Konzervativne partije, Tereza Mej, zvanično je preuzela sedište u Dauning stritu. Dosadašnji premijer, Dejvid Kameron, posle poraza njegove politike na referendumu o daljem članstvu Britanije u Evropskoj uniji, odlazi nakon što je kraljici Elizabeti Drugoj u Bakingamskoj palati zvanično podneo ostavku.

Reuters
Evo mene na pravoj adresi: Tereza Mej pred vratima sedišta Vlade

Tereza Mej, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova u Kameronovoj vladi, preuzima mesto premijera i lidera Konzervativne partije, pošto se poslednji preostali kandidat za mesto lidera partije, Andrea Ledsom, povukla iz utakmice.

Brisel vodi igru

U Evropskoj komisiji su odlučni da, kada jednom počnu razgovori "o razvodu", igru može da vodi samo Brisel, a nikako London po svom skriptu.

Dolazak "čelične ledi" broj dva, posle Margaret Tačer, na čelo britanske politike - izazvao je veće uzbuđenje u sedištu Evropske unije. Tereza Mej je odmah nakon pobede na konkursu za lidera vladajuće partije, izjavila da "Bregzit znači Bregzit", da su građani na referendumu od 23. juna odlučili da zemlja napusti Evropsku uniju i da će ona tu odluku "uspešno privesti kraju".

Britanski izveštači iz Brisela juče javljaju da u centrali Unije vlada "prilična pometnja" i da su tamošnji lideri odlučni, da za sada, "gledaju, čekaju, pa tek onda reaguju". Šta mogu da očekuju?

Pošto "raskid znači raskid", slede teški pregovori sa damom koja ne voli kompromise, i kako govore njeni službenici u Ministarstvu unutrašnjih poslova, "uvek radi ono što kaže". Za britansku stranu prva tačka pregovaračke platforme je očuvanje pristupa Evropskom zajedničkom tržištu. Iz Brisela odgovaraju da Britanija ne može istovremeno da ode iz Unije i da koristi beneficije njenog tržišta.

Brisel sa njegove strane želi slobodno kretanje ljudi za sve građane Unije, dok Tereza Mej energično traži regulisanje i oštro smanjenje broja imigranata iz zemalja EU koji se doseljavaju na Ostrvo.

U predstojećim pregovorima o odnosima Londona sa ostatkom EU, Mej smera da uđe u pojedinačne pregovore sa ostalim članicama Unije što se pak nikako ne sviđa Evropskoj komisiji koja stoji na stanovištu da nema pregovora "na parče" i dok London zvanično ne podnese zahtev za izlazak iz Unije. Na ovo se već u Londonu čuje da Brisel neće moći da Britaniji sprečava neformalne, bilateralne pregovore sa članicama Evropske unije o budućim odnosima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online