Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.06.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti A

Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom (2): Mnogi neće plan B

Opomena Donalda Tuska da se "senka razgradnje EU nadvija nad Evropom" i o brojnim opasnostima po sam projekat Evropske unije, nije usamljena u poslednje vreme u samom briselskom sedištu Unije, a pada usred otvorenog sukoba između desnog bloka i frakcije socijalista, na pitanju kako da se formuliše odgovor na stanje koje bi moglo da uskoro nastane ako 23. juna Britanci na referendumu većinski glasaju za napuštanje Unije.

Reuters
Dilema: Evro ili funta, a kraljica između

Ovim povodom zanimljiva je jedna interna analiza njujorške finansijske korporacije Blumberg, u koju su "Vesti" imale uvid, a koja tvrdi kako postoje sve jasniji znaci da Holanđani i Skandinavci, uključujući i neke zemlje istočne Evrope, ne bi bili spremni da podrže takozvani plan B - projekat o daljoj integraciji EU koja bi imala svoju posebnu armiju, zajedničku spoljnu politiku, bezbednosno-obaveštajnu službu i graničnu policiju - a sve u slučaju da Britanija 23. juna ode iz Zajednice.

Navodi se da tako značajne članice EU kao što su Nemačka, Francuska i Italija, pokazuju, u ovom pogledu, mnogo više realnosti nego, na primer, Holanđani i Skandinavci.

Uzvišeni marš

Prvobitni instinkt u mnogim zemljama Unije uglavnom je predviđao da bi razvod Londona sa Unijom bio britanska "ekonomska ludost", a da bi ostatak Unije i posle toga nastavio "svoj uzvišeni marš" i - čak - napredovao brže nego do sada. Kako se 23. jun približava, ovakva procena ustupa sve više mesto bojazni da je ceo evropski projekat "u egzistencijalnoj krizi".

"Gotovo da nema sumnje da bismo samo dan nakon bregzita imali posebnu francusku i posebnu nemačku deklaraciju. To ne bi - kaže se - bilo nikakvo iznenađenje budući da razlike između Pariza i Berlina o (na primer) evrozoni, nisu nikada bile veće nego sada, niti, pak, ovog trenutka ima saglasja o tome kako dalje sa evrozonom", izjavljuje Čarls Grant iz Međunarodnog centra za evropske reforme.

Insistira ujedno, da su dalje integracije EU, naprosto nerealna očekivanja; da Holandija, na primer, otvoreno signalizira da ne bi prihvatala nijedan novi Ugovor o rekonstrukciji u EU. Ta rekonstrukcija bi zahtevala novi referendum koji bi - tvrdi se - doživeo puni poraz u Holandiji.

U Londonu, s ovim u vezi, postoje proverene informacije da ni Francuska ne bi prihvatila nikakve značajnije promene u Osnivačkom aktu EU.

Na Temzi, takođe, prevladava ocena da pomenuti istup Donalda Tuska direktno cilja na Evropsku komisiju, a da Tuskovo upozorenje postaje dominantna briga političkih lidera, koja "deli Evropu po novim linijama cepanja".

Sutra - Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom (3): Kažnjavanje Britanije

 

 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 10:13
Bregzit??? Kako je to providna igranka Britanije i USA. Britanija će izaći iz EU i kasnije će zajedno sa USA početi ekonomski rat protiv kontinentalne EU a po potrebi i stvarni rat sa kontinentalnom EU radi porobljavanja i potpune kolonizacije kontinentalne EU. Taj rat je već počeo jer Britanija i USA finansiraju najezdu izbjeglica u kontinentalnu EU koji će biti njihova peta kolona i borci za porobljavanje EU nasiljem i oružjem kao što to već sada rade. Istovremeno, prave sve veće tenzije između Rusije i budala iz kontinentalne EU, koristeći za to istočno-evropske banana države koje su već kolonizovali i koriste kupljeni i ucijenjeni „briselski „establišment“. Konfrontirajući Rusiju i kontinentalnu EU, USA i Britanija se nadaju da Rusi neće pomoći kontinentalnoj EU da zbaci USA-Britanski jaram i da im neće pomoći da se odbrane i oslobode od USA-Britanskih kolonijalnih porobljivača i pljačkaša. Otuda tolika propaganda i sankcije protiv Rusije, Kine i svih drugih slobodnih država koji nedaju Amerikancima da pljačkaju njihove resurse i plodove njihovog rada. Oni hoće da budu slobodni a ne porobljeni. Amerikanci su zato pokrenuli sve propagandne resurse da uplaše Evropljane od tobožnje Ruske opasnosti. Ne pričaju Amerikanci bez plana da baš oni i Britanci čuvaju Evropu od Rusa da bi sačuvali Evropu i da bi Evropi bilo dobro. Oni pokušavaju svim sredstvima da "sačuvaju" Evropu od Rusa i da je što više udalje od Rusije da bi je oni kasnije porobili i pljačkali u što dužem vremenskom periodu. Znamo svi da čoban čuva stado od vukova, ne da bi sačuvao stado da bi stadu bilo dobro, nego čuva stado od vukova i svih drugih da bi ga on kasnije sam pojeo. Glupi "EUROPEJCI", predvođeni podmićenom i ucijenjenom briselskom administracijom, sami sebe uništavaju. Nadam se da ima dovoljno pameti u Rusiji, Njemačkoj i Francuskoj da ne dozvole da se ovaj plan USA i Britanije ostvari.
Sreda 08.06.2016. 17:08
Samo prati trag novca i vidi sa kim Vučić radi velike infrastrukturne poslove. Tamo mi idemo. Pametnom čovjeku, i komarac je muzika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online