Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.06.2016.
02:00
D. Lukić - Vesti A

Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom (1): Tusk optužio elitu u EU

Najnovija anketa uoči referenduma o Bregzitu pokazuje da je 43 odsto Britanaca za ostanak u EU. Istraživanje je sprovela marketinška firma Opinijum, a anketa je obuhvatila 2.007 ispitanika, preneo je Rojters. Za izlazak iz EU izjasnio se 41 odsto anketiranih. Referendum je zakazan za 23. jun.

Reuters
Zastave u Briselu: Kraj one EU, o koncu visi britanska

Međutim, londonski "Gardijan" je u svom ispitivanju došao do drugačijih rezultata. Ono pokazuje tesnu većinu (45:42) onih koji bi na jednom plebiscitu glasali za odlazak iz Evropske unije, što je vetar u leđa frontu Bregzit (raskid sa Unijom).

Sve to u situaciji kada je Britanija pod "kanonandom ekonomskih zastrašivanja" (piše "Independent") kojoj su Britanci podvrgunti od propagandnog aparata britanske vlade, posebno Ministarstva finansija, Centralne engleske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i serije zvaničnih evroatlantskih institucija.

Anketa u "Gardijanu" očigledno je bila povod predsedniku Saveta Evrope Donaldu Tusku da izađe sa neuobičajeno kritičkim upozorenjem Evropljanima i - posredno - Britancima:

"Evropska politička elita živi u svetu iluzija i samo podstiče neraspoloženje ljudi (prema Uniji) u mnogim zemljama Zajednice", opominje Tusk. On optužuje istovremeno tu političku elitu EU da je odgovorna za porast evroskepticizma na Kontinentu. Po njemu, ta elita je obuzeta idejom "brzih i totalnih integracija", zaboravljajući pri tome da "obični građani Evrope ne dele ovakvo mišljenje, niti pak dele naš (briselski) entuzijazam".

Alarm

Tusk je otišao i dalje, pa tvrdi da dosadašnje širenje EU nije dalo željene rezultate, niti među Evropljanima "doprinosi privlačnosti Unije", nego se, naprotiv, senka razgradnje EU nadvija nad Evropom; vizija jedne evropske federacije ne izgleda mi najbolji odgovor na ovu opasnost. Mi moramo da (što pre) razumemo neophodnosti nastalog istorijskog momenta, alarmira Tusk briselsku elitu.

Donald Tusk je govorio pred odabranim skupom evropskih demohrišćana i lidera evropske desnice i naprosto šokirao prisutne optužujući ih da su opsednuti onim što on naziva "evropskom utopijom" - čvrsto integrisanom zajednicom u kojoj nema mesta za nacionalne države.

"Takva opsednutost", rekao je dalje Tusk ,"protivna je evropskoj istoriji i izaziva među građanima neraspoloženje (prema Uniji) koje se ne može jednostavno ignorisati kao nelegitiman populizam ekstremne desnice".

U istom tonu, Donald Tusk poziva nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Evropske komisije Junkera i druge lidere EU da hitno "promene strategiju" i prekinu sa njihovim "spontanim forsiranjem sve većih integracija EU".

Sutra - Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom (2): Mnogi neće "plan B"

 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2016. 08:06
Kako je ovo providna igranka Britanije i USA. Brotanija će izaći iz EU i kasnije će početi ekonomski a po potrebi i stvarni rat sa ostatkom eu radi porobljavanja i kolonizacije ostatke EU od strane USA i Britanije. Taj rat je već počeo jer Britanija i USA finansiraju najezdu izbjeglica u kontinentalnu EU koji će biti njihova peta kolona i borci za porobljavanje EU nasiljem i oružjem kao što to već rade. Glupi "EUROPEJCI" sami sebe uništavaju.
Utorak 07.06.2016. 14:15
Zar Evropa još ko malo mače nije progledala.Pa Britanija američki satelit u Evropi nikad nije ni želela močnu i ujedinjenu Evropu,već Evropu uniženu i na kolenima.Rusija je Evropa a ne Engleska-to evropljani posle tolikih tragedija na kontinentu nikakao da shvate. Kad budu goreli u ratu aMerike s Rusijom preko evropskih ledja biće kasno za otržnjenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online