Sreda 08.06.2016.
08:00
D. Lukić - Vesti

Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom (2): Mnogi neće plan B

Reuters
Dilema: Evro ili funta, a kraljica između

Ovim povodom zanimljiva je jedna interna analiza njujorške finansijske korporacije Blumberg, u koju su "Vesti" imale uvid, a koja tvrdi kako postoje sve jasniji znaci da Holanđani i Skandinavci, uključujući i neke zemlje istočne Evrope, ne bi bili spremni da podrže takozvani plan B - projekat o daljoj integraciji EU koja bi imala svoju posebnu armiju, zajedničku spoljnu politiku, bezbednosno-obaveštajnu službu i graničnu policiju - a sve u slučaju da Britanija 23. juna ode iz Zajednice.

Navodi se da tako značajne članice EU kao što su Nemačka, Francuska i Italija, pokazuju, u ovom pogledu, mnogo više realnosti nego, na primer, Holanđani i Skandinavci.

Uzvišeni marš

Prvobitni instinkt u mnogim zemljama Unije uglavnom je predviđao da bi razvod Londona sa Unijom bio britanska "ekonomska ludost", a da bi ostatak Unije i posle toga nastavio "svoj uzvišeni marš" i - čak - napredovao brže nego do sada. Kako se 23. jun približava, ovakva procena ustupa sve više mesto bojazni da je ceo evropski projekat "u egzistencijalnoj krizi".

"Gotovo da nema sumnje da bismo samo dan nakon bregzita imali posebnu francusku i posebnu nemačku deklaraciju. To ne bi - kaže se - bilo nikakvo iznenađenje budući da razlike između Pariza i Berlina o (na primer) evrozoni, nisu nikada bile veće nego sada, niti, pak, ovog trenutka ima saglasja o tome kako dalje sa evrozonom", izjavljuje Čarls Grant iz Međunarodnog centra za evropske reforme.

Insistira ujedno, da su dalje integracije EU, naprosto nerealna očekivanja; da Holandija, na primer, otvoreno signalizira da ne bi prihvatala nijedan novi Ugovor o rekonstrukciji u EU. Ta rekonstrukcija bi zahtevala novi referendum koji bi - tvrdi se - doživeo puni poraz u Holandiji.

U Londonu, s ovim u vezi, postoje proverene informacije da ni Francuska ne bi prihvatila nikakve značajnije promene u Osnivačkom aktu EU.

Na Temzi, takođe, prevladava ocena da pomenuti istup Donalda Tuska direktno cilja na Evropsku komisiju, a da Tuskovo upozorenje postaje dominantna briga političkih lidera, koja "deli Evropu po novim linijama cepanja".

Sutra - Britanski "Egzit" i "senka" nad Evropom (3): Kažnjavanje Britanije

 

 

2024 © - Vesti online