Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.04.2016.
07:45
N. Jokić - Vesti A

EU prepustila decu mafiji!

Evropska policija Europol je početkom godine šokirala javnost podatkom da je nestalo najmanje 10.000 dece koja su registrovana da su ušla u Evropsku uniju, ali Evropsko udruženje za nestalu decu tvrdi da ih ima sigurno znatno više.

Zlehuda sudbina begunaca: Mali Avganistanac

Unesko navodi da je lane 95.000 dece bez pratnje zatražilo azil u EU. Po izveštajima iz Grčke, državama zapadnog Balkana i EU, najveći je problem što deca putuju u grupama i nemaju poverenja kad im socijalne službe ili ljudi iz pomenute agencije UN predlože da ostanu u prihvatnim centrima.

Za njih to znači odvajanje od grupe i ulazak u novu situaciju u kojoj se osećaju nesigurnima i nezaštićenima. Stariji adolescenti zato lažno navode da su punoletni, što ne može da se proveri. Mlađi koji su zadržani u centrima, čak i kad stignu u Nemačku, grabe prvu priliku da iz njih pobegnu, najčešće uz pomoć mafije čijim obećanjima naivno poveruju. Završavaju često kao žrtve u mrežama dečje prostitucije, droge i trgovine organima.

- Najopasnije je to što oni pomoć koju želimo da im pružimo smatraju za smeštanje u neku vrstu zatvora, kao da neko želi da ih kazni, kaže u razgovoru za Vesti, Žan-Klod Legran, regionalni savetnik Uneskaa za Balkan. On naglašava da mnoga deca dolaze iz veoma udaljenih zemalja.

Da li ste jači od mafije?

- Ne, nismo, ali mogli bismo da pojačamo borbu protiv kriminalaca - odgovara on i dodaje da su za sada migranti-adolescenti koji beže od rata prinuđeni da uđu u svet podzemlja i mafije.
- Pokušajmo da nađemo način da im evropske države zajednički pomognu i zaštite ih, umesto što odgovor na ovo pitanje daju političari koji ih guraju u ruke mafijaških lanaca - poručuje Legran.

- Što su dalje, oni manje shvataju svet u kome se nalaze i ne razumeju zašto im predlažemo pomoć i da to nije zatvor - dodaje naš sagovornik.

- Dakle, da bismo promenili ovo stanje, trebalo bi da imamo čuvare prava dece, nekoga ko bi ih pratio i obavestio o njihovim pravima, o opasnostima vezanim za krijumčarenje, ko bi im pomogao u rešavanju njihovog pravnog statusa u Evropi kako ne bi bili gurnuti ka kriminalnom podzemlju, kao što se sada uglavnom dešava - kaže on.

Žan-Klod Legran na osnovu iskustva na Balkanu i u Zapadnoj Evropi ocenjuje da je ekonomska situacija u evropskim državama dovela do toga da se znatno smanjuju budžeti za socijalna davanja i pomoć.

- Kako pomoći deci-migrantima, kad socijalni centri nisu u mogućnosti da zadovolje ni domaće potrebe, naročito u Grčkoj - pita se naš sagovornik.

Unesko ponosan na rad u Srbiji

- Vrlo smo ponosni što smo radili sa Srbijom jer smo u toj zemlji mogli decu-migrante da smestimo u porodice za prihvat, umesto da ih smeštamo u ustanove. Pri tom su u Srbiji socijalni radnici dolazili da se pridruže našim ekipama na terenu i radili sa decom-migrantima. To im je omogućilo da obogate svoje iskustvo i profesionalnu praksu, a nama da pomoć tim mlađanim beguncima dođe iz same države u kojoj smo ih zatekli, a ne sa strane. To je veoma važno - kaže ovaj zvaničnik UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online