Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.02.2016.
00:13
B. B. - Z. M. A

Austrija prva spustila rampu

Evropska unija mora brzo da zaustavi priliv izbeglica, zaštiti spoljne granice EU, smanji ilegalnu migraciju i zaštiti integritet Šengen zone. Ovo je glavni zaključak Evropskog saveta nakon prvog dana samita evropskih lidera u Briselu posvećenog migrantskoj krizi.

Tanjug/AP
Prolaz samo za 80 azilanata dnevno: Slovenačko-austrijska granica

Na skupu je upozoreno da kontinuirani neregularni priliv migranata duž zapadnobalkanske rute ostaje ozbiljan razlog za zabrinutost.

"To iziskuje dalju zajedničku akciju i okončanje propuštanja i nekoordinisanih mera duž te rute, uzimajući u obzir humanitarne posledice po ugrožene države članice", ističe se u zaključku.
Kad je reč o Šengen zoni, Evropski savet podvlači značaj zajedničkog uspostavljanja normalnog funkcionisanja te zone uz punu podršku državama članicama koje se suočavaju sa teškim okolnostima.

"Moramo se vratiti na situaciju u kojoj sve članice Šengen zone u potpunosti primenjuju šengenske pogranične propise i ne dozvoljavaju ulazak kroz spoljne granice državljanima trećih zemalja koji ne zadovoljavaju uslove za ulazak ili koji nisu podneli zahtev za azil iako su imali prilike za to", zaključuje Evropski savet.

I dok u Briselu grčevito traže rešenje za migrantsku krizu, austrijske vlasti, na svoju ruku, počele su sa primenom odluke o dnevnim kvotama za prihvat i propust izbeglica.

Od osam sati ujutro primenjuje se novi sistem upravljanja prelazima, potvrđeno je "Vestima" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije. Granični prelazi, kako je najavljeno, otvoreni su od šest do 22 sata. Novo upravljanje graničnim prelazima predviđa maksimalno prihvatanje 80 molbi za dobijanje azila dnevno, što je u proseku pet na sat. Uz to je vlada u Beču odredila da se kroz Austriju propušta dnevno maksimalno 3.200 izbeglica, koje planiraju proputovanje kroz ovu zemlju.

I Srbija zatvorila granicu

Srbija je juče zatvorila granicu za migrante sa Makedonijom, jer Hrvatska ne pušta izbeglice dalje ka Sloveniji i Austriji. S obzirom na to da od juče po podne nijedan voz sa migrantima nije krenuo iz Šida, a da je još oko 250 izbeglica na putu od Preševa ka hrvatskoj granici, vlasti u Beogradu su se odlučile na ovaj korak da ne bi došlo do nagomilavanja ljudi kod nas. I Makedonija je posle ovoga bila primorana da spusti rampu ka Grčkoj.

Ovaj sistem upravljanja granicama uveden je na južnoj granici, prema Sloveniji, odakle trenutno, preko balkanske rute dolaze izbeglice.

Zbog procena da bi novi sistem mogao preusmeriti rutu austrijske vlasti su najavile pojačane kontrole i na drugim državnim međama, sa opcijama podizanja ograde, i primenom ovog sistema upravljanja.

Propao plan Merkelove

Još pre godinu dana je Angela Merkel planirala da Srbija i druge balkanske zemlje treba da preuzmu izbeglice i da za to budu plaćene od evropskih para. Plan je propao, jer je EU sporo agitovala i ponudila premalo novca. Merkelova je proteklih nedelja pokušala da ubedi Tursku da preuzme tu ulogu koja je bila namenjena Balkanu, ali je i taj plan odložen posle eksplozije u Ankari, pa se fokus ponovo prebacio na Balkan.

Dnevna kvota Austrije naišla je na osudu iz EU, a tako je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos austrijskoj vladi poslao pismo u kome je ukazao da Beč ovim krši zakone Unije.

- Austrija spada u najopterećenije zemlje članice EU i dostigla je do svojih granica izdržljivosti - odgovorila je na ove optužbe ministarka unutrašnjih poslova Austrije Mikl-Lajtner.

Srbiji 47 miliona dolara

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Fridrih Šoder rekao je da je, ukoliko Srbija po uzoru na ostale zemlje zatvori granice za izbeglice, za našu zemlju predviđena pomoć u iznosu od 47 miliona dolara, ali je izrazio nadu da do toga neće doći i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji.
On je rekao da Srbija neće biti "tampon zona" za izbeglice, ističući da UNHCR pomaže vlastima u nošenju sa ovom krizom.

POVEZANE VESTI

Subota 20.02.2016. 00:53
Hahah samo 80 dnevno to je za godinu dana 29359 pa malo li je? Oni sluze za raspad sistema i nista vise. Sve je to planski nista nije slucajno.!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online