Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.09.2015.
04:11
J. Arsenović, Agencije A

Beč vraća izbeglice Hrvatskoj i Sloveniji

Stotine izbeglica uspele su da uđu u Austriju preko Hrvatske i Slovenije, ali i juče je više hiljada migranata sa Bliskog istoka i dalje čekalo kod graničnih prelaza, na takozvanoj ničijoj zemlji. Dok reke izbeglica pristižu iz časa u čas, zvanični Beč je upozorio Ljubljanu i Zagreb da će pokrenuti proceduru za vraćanje izbeglica u Hrvatsku i Sloveniju jer, kako kažu, "niko ne veruje da su te dve države zemlje bez budućnosti".

Tanjug
Izbeglička kriza zaoštrava odnose u regionu

Austrijska ministarka policije Johana Mikl-Lajtner izjavila je da je neshvatljivo da u Hrvatskoj i Sloveniji nije zabeležen gotovo nijedan zahtev za azil, pa će Beč pokrenuti takozvanu "dablinsku" proceduru za vraćanje izbeglica Ljubljani i Zagrebu.

Slovenački mediji javljaju da je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala Hrvatsku da ne šalje nove izbeglice, a prethodno je Budimpešta najavila mogućnost blokiranja Hrvatske šengeskoj zoni ukoliko ne uspe u odbrani spoljnih granica Evropske unije. Istovremeno, Mađarska se sprema da postavi ogradu prema Rumuniji, nakon što je dovršila ogradu na granici sa Srbijom i preko noći podigla žicu dugu 41 kilometar duž granice sa Hrvatskom.

To je pogoršalo odnose Budimpešte sa susednim država koje smatraju da se time na njih stavlja nepravedno teret velikog priliva izbeglica. Dodatno naelektrisanje unela je mobilizacija rezervnog sastava koje je sprovedeno po nalogu Budimpešte, a hrvatski mediji juče su javili da su u pograničnom području sa Hrvatskom viđeni i konvoji mađarskih vojnih vozila.

Kako bi testirala svoje sposobnosti da odgovori na priliv izbeglica u susedne zemlje, i Rumunija je na granici sa Srbijom održala vojnu vežbu. Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da je vežba održana na jugozapadu zemlje, kao preventivna mera.

Nesnalaženje Evrope i različite reakcije u državama na obodu EU dovele su i do diplomatski neprimerenih reakcija. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je ukrstio koplja sa rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom koji je zatvaranje granica nazvao "autističnim i neprihvatljivim činom" kojim se krši duh Evropske unije.

- Mi smo država starija od 1.000 godina, koja je kroz svoju istoriju mnogo puta morala da brani ne samo sebe, već i Evropu. Ovako će ubuduće biti, sviđalo se to rumunskom šefu diplomatije ili ne - istakao je Sijarto.

Razočarani Evropom

Hrvatsko pogranično mesto Tovarnik je ovog vikenda žarišna tačka izbegličke krize. Na tamošnjoj železničkoj stanici i juče je više hiljada izbeglica čekalo voz koji bi ih prevezao do granice sa Mađarskom. Više od hiljadu ljudi na prelazu Bregana jutro je dočekalo u šatorima, a i na Obrežju je slična slika.
- Ovde sam već 24 sata. Voleo bih da nastavim odmah, ali sve je zatvoreno. Razočaran sam, ovo nije Evropa kakvu smo očekivali - kazao je muškarac iz Sirije.
Od osam graničnih prelaza sa Srbijom Hrvatska je zatvorila sedam i za saobraćaj je prohodan samo prelaz Batrovci-Bajakovo.

Evropa nespremna za talas migranata

Evropa je pokazala da je totalno nespremna za najveću humanitarnu krizu koja se dešava u savremenim međunarodnim odnosima. Ne postoji zajednička spoljna i bezbednosna politika Evropske unije, odnosno EU na međunarodnoj sceni ne deluje kao jedinstven akter, a ne realizuju se ni brojne deklaracije o ljudskim pravima, rekla je Lidija Čehulić Vukadinovič, profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba, na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti održanoj u Ohridu.

Učesnici konferencije su saglasni da će izbeglička kriza neminovno izazvati i bezbednosne probleme u zemljama regiona ukoliko države ne obezbede elementarne uslove života migrantima koji će zbog finansijske iscrpljenosti ostati na Balkanu.

- Oni koji imaju razvijenu mrežu trgovine ljudima veoma vešto će se adaptirati. Pošto je to jedna vrsta organizovanog kriminala, ne treba isključiti mogućnost da će se u taj kriminal uključiti i političke i biznis elite zemalja zapadnog Balkana - naglasio je Zoran Keković, profesor Fakulteta za bezbednost iz Beograda.

Nejedinstvena politika EU

Eksperti procenjuju da situaciju dodatno komplikuje nejedinstvena politika EU koja je podeljena na dve grupe država. Jedna od njih, prevođena Nemačkom, zalaže za efikasnije rešavanje krize, dok su u drugoj članice Višegradske grupe koje otvoreno istupaju sa stavom da ne žele da prime izbeglice.

- Neki se pitaju da li je moguće da sa izbeglicama i migrantima dođu potencijalni teroristi koji mogu da ugroze bezbednost Evrope i zapadnog Balkana. Naravno da je i to moguće jer živimo u svetu gde su bezbednosni izazovi mnogobrojni i nemoguće je unapred sve predvideti i zaštititi se od njih - rekla je Lidija Čehulić Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.09.2015. 11:32
Kroz istoriju su uvek muslimani zaustavljani na nasem podrucju da se zasti evropa ali danas im ne treba oruzije da je osvoje. Kad je Gadafi trazio pare da napravi zid za izbeglice koji ce se uputit ka evropi niko ga nije sluso. I zna se ko je kriv za takvu situaciju Saudiska Arabija koja je financirala amere za svoje interese.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online