Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.09.2015.
09:21 >> 09:38h
Tanjug A

Hrvatski policajci upali u Mađarsku da "isporuče" izbeglice

Na granični prelaz Hajligenkrojc tokom noći pristiglo je oko 1.000 migranata koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. Oni su dalje prevezeni autobusima do Beča i Graca. Izbeglice su vozom u pratnji 40 naoružanih hrvatskih policajaca dovežene na mađarsku teritoriju, posle čega su odvedene u prihvatni centar, a hrvatski policajci razoružani i privedeni.

Reuters
Brigo moja izbeglička pređi na drugoga: Voz koji se iz Hrvatske "ušunjao" u Mađarsku

Tokom dana vlasti očekuju dodatnih više hiljada izbeglica kao i na prelazu Nikelsdorf, gde se takođe u narednim satima očekuje dolazak oko 1.000 izbeglica. Radi se o izbeglicama koje su u petak hrvatske vlasti prevezle do mađarske granice, a mađarske vlasti prosledile dalje ka Austriji.

Komozicija za komozicijom ide za Mađarsku

Iz Tovarnika u Hrvatskoj krenuo je još jedan voz s ukupno 11 vagona punih izbeglica, koji je u subotu ujutru u 5.20 sati stigao u Botovo na granici s Mađarskom. Pošto su izbelice iskrcane u Mađarskoj kompozicija je krenula natrag za Tovarnik kako bi prevezla još ljudi.

Prebacivanje izbeglica iz Tovarnika na granici sa Srbijom u Beli Manastir, na granici sa Mađarskom, i odatle onovo u dvorište Viktora Orbana, bio je plan "B" koji su hrvatske vlasti najavile, a koji je prema rečima ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića - potpuno uspeo.

Postupak protiv Hrvatske

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da postupak Hrvatske predstavlja kršenje međunarodnog prava i povredu mađarske granice, dodajući da je povodom ovog događaja "pokrenut postupak"

- U ovom trenutku još oko dve hiljade ljudi na železničkoj stanici u Tovarniku čeka ukrcavanje u vozove i autobuse, pa očekujem da ćemo do ponoći kompletno raščistiti i tu situaciju - rekao je Ostojić novinarima kasno sinoć, istakavši da je na graničnom prelazu Goričan primljeno više od 40 autobusa iz Zagreba s izbeglicama koje su prevezene u Mađarsku.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je u etak uveče da to što je Hrvatska poslala 1.000 izbeglica vozom preko granice, u južnu Mađarsku, predstavlja ozbiljan incident i dodao da je voz u pratnji 40 hrvatskih policajaca stigao u Mađarsku bez najave. Kovač je kao "laž" ocenio informaciju da je ulazak pomenutih izbeglica u Mađarsku bio dozvoljen na osnovu bilateralnog sporazuma.

Mađarski mediji su izvestili da su hrvatski policajci iz pratnje voza razoružani i uhapšeni, a navodno je uhapšen i mašinovođa. Hrvatski ministar Ostojić priznao je da isporučivanje voza sa izbeglicama na mađarsku teritoriju nije bio dogovor između dve zemlje, iako je Hrvatska bila ubeđena da jeste.

Tanjug/AP
Deca kolabirala u haosu na granici između Slovenije i Hrvatske

Kako je objasnio, voz je ušao u područje pograničnog prelaza, a "situacija je bila takva da smo bili uvereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišćeno da se prikaže kako su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vozu prekršili pravila".

- Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobro je da su policajci samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad - rekao je ministar Ostojić, dodajući da još traju pregovori oko mašinovođe, kao i da će Hrvatska istrajati u zaštiti svojih ljudi.

POVEZANE VESTI

Subota 19.09.2015. 20:36
Nisu upali nego su sprovodili izbeglice,kako to već policija radi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online