Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.02.2016.
05:11
J. Arsenović - Vesti A

EU smešta migrante u Srbiju i Makedoniju?

Srbija neće biti parking za migrante, poručio je juče srpski premijer Aleksandar Vučić. Ovim kategoričnim stavom predsednik vlade u Beogradu nastoji da umiri domaću javnost koja je zabrinuta da će na desetine hiljada migranata biti smešteno u Srbiju na duži period, pogotovu nakon što je portal Euroaktiv objavio nezvaničnu informaciju da je reč o 50.000 izbeglica koje bi bile smeštene u dve balkanske zemlje - Srbiji i Makedoniji.

Tanjug
Kud vodi ovaj put: Migranti na srpsko-makedonskoj granici

- Sirijski fond, osnovan za pomoć sirijskim izbeglicama i okolnim zemljama u kojima nalaze utočište, biće korišćen i za pomoć migrantima u Makedoniji i Srbiji, kako bi tu i ostali - izjavio je neimenovani evropski funkcioner, a objavio sajt Euraktiv uoči današnje međunarodne konferencije u Londonu posvećene Siriji i zemljama u regionu i migrantskoj krizi.

Radi se o 650 miliona evra iz Fonda EU koji će biti iskorišćeno ne samo za pomoć izbeglicama i njihov smeštaj u Jordanu i Libanu, već i za njihovo zadržavanje u Srbiji i Makedoniji.
Komentarišući ove nezvanične informacije, premijer Vučić je juče poručio da Srbija te novce nije videla.

Gde je "sever"?

U informaciji Eurokativa piše da će Grčka prihvata 30.000 dodatnih izbeglica od kojih 20.000 ostaje u toj zemlji na smeštaju, kao i da će "severno" obezbediti smeštaj za 50.000, ali se ne pominju imena država.

"To su mnogo veliki novci za našu zemlju i kad bi nam neko davao tolike milione evra to bi značilo da će stotine hiljada migranata ostati u Srbiji. To nije moguće. Srbija nije parking za bilo koga i ne može to da bude", rekao je on, ponavljajući da je Beograd spreman da udomi izvestan broj izbeglica, ali nije precizirao koliko.

Direktor Centra za zaštitu tražioca azila Radoš Đurović ne vidi kako će se Srbija izboriti sa ovim problemom.

- S jedne strane imamo Evropu, a sa druge Makedoniju. Iako Srbija nije u stanju da prihvati ove ljude, oni će se gomilati kod nas - izjavio je Đurović za RTS.

Informaciju koju su preneli svi srpski mediji, Euroaktiv je objavio nakon brifinga za novinare, organizovanog nekoliko dana uoči današnje konferencije u Londonu. Juče je, međutim, ta vest na sajtu Eurokativa izmenjena, pretpostavlja se zbog burnih reakcija u Beogradu.

Tako sada nema citiranja neimenovanog funkcionera EU koji je precizirao da će deo novca iz fonda "pomoći da se izbeglice koje su stigle do Srbije i Makedonije zadrže tamo". Ostalo je da u predlogu zaključaka predstojeće konferencije piše da se Fond koji je do sada bio namenjen Libanu, Turskoj, Jordanu i Iraku, širi na Makedoniju i Srbiju.

Traže referendum

Ukoliko Beograd dozvoli naseljavanje velikog broja stranih državljana, Državotvorni pokret Srbije zahteva referendum o tome.
"Do sada smo više puta upozoravali na neminovnost ovakvog scenarija, kao posledicu poslušničke i nacionalno štetočinske politike Vučića, najvernijeg sledbenika Merkelove", navodi DPS.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.02.2016. 06:16
Kada sam govorio pre dve godine da će se ovo desiti Srbiji , raznorazni komentatori su mi govorili da sam šovinista. E sada tih komantatora nema jer su videli da im pamet kratka koliko i nos. Ja sam nacionalista volim Srbiju i stanovnike Srbije. Sada neka svi idu kod dramosera u kuću. Smanjuje penzije a izdržava izbeglice na moj račun .
Četvrtak 04.02.2016. 08:33
Srbija je parking za europenis.
Četvrtak 04.02.2016. 06:44
Наши претци се окрећу у знаним и незнаним гробовима јер знају да ће ускоро да траже отварање муслиманских школа. Народе освести се имаш последњу шансу у априлу да отерамо изда-јнике са власти јер ако опет победе неће бити поправног и за 4 године Србије нема.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online