Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.03.2016.
08:30
N. Jokić - Vesti A

Ankara nazad prima sve migrante

Tursko-evropski samit je završen duboko u noći između ponedeljka i utorka, načelnim dogovorom da je Turska spremna da prihvati sve izbeglice koje su stigle u Grčku prešavši Egejsko more: i one koji nemaju pravo na azil jer su ekonomski migranti i Sirijce koji imaju pravo na azil i nalaze se na grčkim ostrvima.

Vrh EU sa uvaženim gostom: Šulc, Junker, Davutoglu i Tusk

Turska je sama stavila ovaj, po mnogima, spektakularni predlog na pregovarački sto. Na konferenciji za štampu održanoj oko jedan sat posle ponoći, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tvrdio je da je ovaj predlog u skladu sa Ženevskom konvencijom. Junker i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekli su novinarima da je ideja o vraćanju svih izbeglica u Tursku - jedina efikasna poruka krijumčarima, ratnim izbeglicama i ekonomskim migrantima.

Rok do 17. marta

Brisel i Ankara dali su sebi rok od 10 dana (do sledećeg evropskog samita 17. marta) da bi utvrdili detalje dogovora. Turska zauzvrat traži da se Unija obaveže da će prihvatiti one Sirijce koji su iz Grčke vraćeni u Tursku, i to u istom broju. Oni bi direktno iz centara u Turskoj bili raspoređivani po zemljama članicama Unije u skladu sa mehanizmom o kvotama koji nikada nije proradio zbog neslaganja država srednje Evrope, na čelu sa Mađarskom. Teorijski, 70.000 mesta već postoje ukoliko bi ovaj sistem konačno počeo da se sprovodi.

Predviđa se da ovaj sistem vraćanja migranata i ratnih izbeglica u Tursku počne da funkcioniše u junu. Zauzvrat, Ankara traži dodatne tri milijarde evra (pored one tri milijarde koje su dogovorene u novembru).

"Balkanski put" ipak zatvoren?

Lideri EU saglasili su se da da promene formulaciju o Zapadnom Balkanu koja je postojala u nacrtu teksta zajedničke izjave - pa tako u zvaničnom tekstu stoji da je "neregularni tok migranata i izbeglica duž zapadnobalkanskog puta sada - okončan" umesto da je "zatvoren", kako je pisalo u nacrtu. Izmena je više formalna nego suštinska jer ukoliko bi u Tursku zaista bili vraćani svi koji pređu Egejsko more - talas izbeglica bio bi zaustavljen.

Uslovi Briselu

Turska traži i da Unija do kraja juna ukine vizni režim za njene državljane i ubrza otvaranje poglavlja u pregovorima o njenom prijemu u EU. Dogovoreno je i da se uputi pomoć Grčkoj zbog teške humanitarne situacije.

Po završetku samita nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je načelni dogovor kao nešto što bi, ako se sprovede, značilo suštinski napredak. Ali, mađarski premijer Viktor Orban najavio je suprotstavljanje ovakvom dogovoru jer je po njemu zapravo ključno da granice budu zatvorene, što znači i ukidanje Šengenskog ugovora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online