Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.12.2015.
08:31
S. J. - Vesti A

Tajni dogovor

Nemačka smatra da bi svaka zemlja članica Evropske unije trebalo da finansijski učestvuje u obezbeđivanju pomoći od tri milijarde evra Turskoj za sirijske izbeglice, ističući da je to pitanje "evropske solidarnosti".

Tanjug/AP
Zagrljaj vredan tri milijarde evra: Davutoglu i Tusk u Briselu

"Sve zemlje članice bi trebalo da doprinesu finansijskoj pomoć od tri milijarde evra", izjavio je zamenik nemačkog ministra finansija Jens Špan za minhenski dnevnik "Zidojče cajtung".

- To je pitanje evropske solidarnosti - poručio je Špan i dodao da će to pitanje biti pokrenuto na sastanku ministara finansija zemalja EU sledeće nedelje.

EU i Turska su u nedelju na samitu u Briselu postigle sporazum o suzbijanju priliva migranata, što podrazumeva pomoć Unije Ankari od tri milijarde evra, aktiviranje pregovore o članstvu i mogućnost uvođena bezviznog režima na jesen sledeće godine.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600.000 je došlo preko Grčke, a mnogi su tamo prešli morskim putem iz Turske.
Više od dva miliona izbeglica iz Sirije živi u Turskoj, ali prema organizaciji Amnesti internešenela, samo 10 odsto dobija pomoć od vlade.

Na sve ovo, mađarski premijer Viktor Orban ima svoj, po običaju, oštar komentar.

- EU i lideri Turske mogli bi da objave ove sedmice dogovor napravljen u tajnosti o prebacivanju oko pola miliona sirijskih izbeglica direktno iz Turske u evropski blok - izjavio je juče Orban.
On je rekao da je reč o 400.000 do 500.000 izbeglica i da očekuje snažan pritisak za prihvatanje dela tih ljudi, ali da ih Budimpešta ne može primiti.

Izbeglice i dalje naviru

U Turskoj je u nedelju na obali uhapšeno 1.300 izbeglica, što je znak da je počeo da se ostvaruje dogovor Brisela i Ankare da Turska preuzme ulogu "vratara" Evrope (pritom sjajno plaćenog), koji će paziti da se dalje ka Zapadu probiju samo oni iz ratom zahvaćenih zemalja. Akciju je izvelo 250 policajaca, preneli su nemački mediji.

Mađarski premijer dodao je da je nacrt sporazuma bio podeljen na samitu EU na Malti, ali da se od njega tada odustalo jer nije imao dovoljnu podršku. Taj nacrt, po Orbanu, nije sadržao sporazum EU i Turske potpisan prošlog vikenda u Briselu. Detalji o tome koliko novca treba da uplati pojedinačno svaka država EU još nisu objavljeni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.12.2015. 10:17
Ovo najvise raduje Grcku, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju - itd. :D)) a vodju Srbije vucica ni malo, ostao je bez kinte (opet).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online