Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 06.03.2016.
16:53
Vestionline A

Kako je Tito omogućio Amerikancima da slete na Mesec

Na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku u aprilu će premijerno biti prikazan film "Houston, we have a problem" slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi jednom od najveće teorije zavera iz perioda Hladnog rata – da li je Jugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, posle čega su Amerikanci uspeli da slete na Mesec?

youtube.com
Tito u poseti američkom predsedniku Džonu Kenediju

U najavi filma navodi se da je Jugoslavija svoj program razvila na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program osnovan već naredne godine, prenosi express.hr.

Prema tvrdnjama autora, SAD su krajem 1960. godine saznale za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961 Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine, dakle samo dva meseca posle toga, tadašnj predsednik Džon Kenedi najavio je odlazak na Mesec. U trejleru se može čuti kako čovek, koji je o svemu tome bio dobro obavešten, govori da je "falsifikovao skice i ulepšavao rezultate probnog lansiranja".

Detalji priče, za koju NASA godinama tvrdi da nije istinita jer nema dokaza, izneti su sledećim redom.

Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima, koji je tajno razvijan u objektu "505", podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća, blizu granice Hrvatske i BiH.

Zahvaljujući ovom velikom "poklonu’, Amerikanci su poslali prvog čoveka na Mesec, Jugoslavija je odmah nakon toga postala najprosperitetnija komunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala skrivena u jednoj od onovremenih najtajanstvenijih vojnih baza.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzemni svemirski centar u Evropi, a tamo su se navodno čak i proizvodile rakete za SAD, dok su Tito i Jovanka, opet navodno, redovno posećivali središte NASA u Hjustonu.

Bil Beri, istoričar, već je jednom demantovao ovu priču, i rekao da, čak i da je istina da je Kenedi od Jugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u sletanju na Mesec pomogla tehnologija proizvedena van Amerike.


Za nešto više od mesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom delu Evrope) o jednoj od najluđih priča iz bivše Jugoslavije biće predstavljen svetskoj javnosti, a trejler se završava rečima Ričarda Niksona: "Zbrisaćemo te jugoslovenske k***ine sinove s lica zemlje. Mislim to ozbiljno."

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.03.2016. 18:09
Nostalgicari ne spavaju.Nazalost,potomci copavog ne spavaju.Samo su zaboravili da je Mujo ipak otisao dalje:one cak putujuci na mesecu morao i konja da podkiva.I ako sve sto kazem nije istina,onda bi lako moglo biti da je copo sa Marsa pao,ali kud pogodi bas nama da bude vodja,to i danas jos Niko nemoze da dokaze.
Nedelja 06.03.2016. 17:57
Kako je tito omogucio amerikancima da slete na Mjesec? Nikako. Taj slovenac piri u istu tikvu sa nasom. Po davno napravljenom jezuickom konceptu nametnuto je pitanje kako i zasto da bi se prikrila osnovna laz. U ovom slucaju se ignorise nepobitna cinjenica da amerikanci nisu bili na mjesecu . Bar ne onako kako kaze zvanicna laz. Moguce je da su poslali rakete a mozda su cak u pokusaju ostavili i mrtve astronaute.
Ponedeljak 07.03.2016. 01:30
Ameri sleteli na mesec ahahhahaahhahahahahah zar je moguce da postoje jos uvek deebilskih idiiota da ovo veruje. hahahahahah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online