Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.11.2013.
14:53
Beta A

Pedeset godina prokletstva porodice Kenedi

Prokletstvo Kenedijevih i dalje traje, napisao je prošle godine list Indipendent posle samoubistva druge supruge Bobija Kenedija, čime je pothranjena užasna zamisao prema kojoj najposmatranija porodica u SAD živi u večnoj antičkoj tragediji.

Džon i Džeki Kenedi
 


Kako objasniti da kada god bi jedan Kenedi stizao skoro do cilja, uvek je plaćao najtežu cenu, piše Edvard Klajn u svojoj najnovijoj knjizi "Prokletstvo Kenedijevih".

"Dovoljno je vratiti se Antičkoj Grčkoj, legendarnim figurama Agamemnona, Klitemenestre, Oresta i Elektre kako bi se pronašla porodica u kojoj se dešavala serija nesreća koja oduzima dah". napisao je on.

Drame koje je doživela ta porodica prevazilaze nemoguće. Od ubistva Džona F. Kenedija pre 50 godina porodica se suočila sa ubistvom njegovog brata Bobija 1968. godine, zatim je Bobijev sin Dejvid umro od prekomerne doze droge 1984. godine, a Bobijev drugi sin Majkl je poginuo u nesreći na skijanju 1987. godine.

Poslednja drama jeste samoubistvo Bobijeve druge supruge Meri Ričardson Kenedi u maju 2012. godine, ali je smrt Džon Džona, sina Džona i Džeki Kenedi u udesu aviona kojim je sam pilotirao 16. jula 1999. godine dala glavni materijal za mit o prokletstvu te porodice. Međutim, reč proklestvo je još pre 30 godina pomenuo brat Džona i Bobija Kenedija, senator države Masačusests, Ted Kenedi. On se u jednom govoru osvrnuo na automobilsku nesreću u kojoj je on bio kada je poginula njegova saputnica.

"Da li se neko strašno prokletstvo obrušilo na sve Kenedijeve", zapitao se Ted Kenedi 1969, nešto više od godinu dana od ubistva njegovog brata Bobija.

Neki zagovornici teorije o prokletstvi su pitali zvezde o tome, kao i Džoa Kenedija, oca Džona, Bobija i Teda. Neki veruju da je jedan rabin bacio proklestvo na Džoa Kenedija posle jedne svađe... Svi ti argumenti su iracionalni.

Govoriti o proklestvu kao da se neko božanstvo sveti Kenedijevima za nešto što su uradili, potpuno je apsurdno i vređa katoličku veru te porodice, rekao je Tomas Majer, novinar i autor druge knjige o Kenedijevima "The Kennedys: America's Emerald Kings". Prema njegovim rečima, treba istaći da je četiri generacije Kenedijevih imalo državne funkcije.

Američki politolog Leri Sabato istakao je da "nije svaka porodica dala tri senatora, jednog predsednika države i dva kandidata za predsedničke izbore".

"Teorija prokletstva je veoma popularna jer ne prestajemo da se interesujemo za tu porodicu. Poznajemo svakog člana", rekao je Sabato.

Avionska nesreća Džon Džona Kenedija u kojoj su poginule njegova surpuga Kerolajn i svastika Lorejn Beset 1999. godine, dovela je do toga da nije samo porodica bila u žalosti već cela država, napisao je list Gardijan te iste godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 22:00
Postoji jedna narodna izreka NIŠTA U SILU BOGA ! Ali Džozef Kenedi je imao puno planova sa svojom djecom. Sin irskih doseljenika u SAD bio je jako siromašan ali radeći poslove van zakona, čak sarađujući i sa najpoznatijim mafijašima obogatio se u doba prohibicije! Oženivši gradonačelnikovu ćerku polako počinje njegova uzlazna politička karijera. Stigao je dotle da 1938. ode u London kao ambasador! Dobivši 9 djece počeli su njegovi planovi da postanu najača politička porodica u SAD. Za najstarijeg sina imao je plan da postane prvi američki predsednik katolik, ali on gine u ratu kao pilot. Svoj plan nastavlja sa sledećim sinom Džonom. Ali svi znamo dalju sudbinu porodice Kenedi....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online