Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 20.11.2015.
18:14
Srna A

Masoni, nespretni agent ili vanzemaljci: Ko je ubio Džona Kenedija?

Američki predsednik DŽon Ficdžerald Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. godine u Dalasu. Zvanično ga je ubio Harvi Li Osvald, ali, ako pitate Amerikance, to je slaba i dosadna "teorija". Zvanična verzija o tome da je usamljeni strelac ubio Kenedija, da bi odmah posle toga u policiji i sam bio ubijen pod slabo razjašnjenim okolnostima, nikada nije zaživela u većini američke nacije.

wikipedia.org
Njegov život, ali i smrt i dalje su obavijeni velom tajne: Džon Kenedi

U jednoj od novijih teorija Vilijem Kuper tvrdi da je Kenedija, zapravo, ubio vozač njegove limuzine. Kuperova teorija glasi da je vozač, agent tajne službe Vilijem Grir, kriv za ubistvo pošto se na snimku atentata vidi kako se okreće na svoju desnu stranu i gleda prema Kenediju. Ni za ovu teoriju ne postoje dokazi, iako je vozač često kritikovan nakon ubistva zbog svojih postupaka tog dana pošto nije odmah ubrzao auto i napustio mjesto atentata.

Ubistvo predsednika reška?

S druge strane, Bonar Meninger u svojoj knjizi tvrdi da je Kenedija pogodio metak koji je slučajno ispalio tajni agent DŽordž Hiki. On je reagovao nakon prvog pucnja Lija Osvalda u kolima iza Kenedija, ali je nespretno rukovao oružjem pa je metak pogodio Kenedija u glavu?!

Sumnjivi kišobran

Postoji i bizarna teorija koja se odnosi na građanina Lija Stivena Vita koji na snimcima zabeleženim tog dana stoji sa otvorenim kišobranom, iako nije bilo kiše. Neki medijski istraživači smatraju da je reč o signalu ubicama, ali postoji i objašnjenje - Vit je držao kišobran otvoren u znak protesta zbog toga što je Kenedijev otac podržavao britanskog premijera Nevila Čemberlena, koji je bio naklonjen nacistima i uvek sa sobom nosio crni kišobran.

To je, navodno, kasnije sakriveno uz dozvolu Roberta Kenedija i ostatka porodice, da se CIA i američke službe ne bi kompromitovale. Taj metak trebalo bi da objasni teoriju jednog "prskajućeg metka" koji je, kako je tvrdila zvanična istraga, "šetao" po Kenedijevom telu, mada su mnogi tvrdili da je bilo više metaka.

Džejms Reston mlađi, publicista i sin čuvenog novinara Džejmsa Restona, tvrdi da Džon Kenedi i nije bio meta Harvija Lija Osvalda, već je to bila osoba koja je sedela na prednjem sedištu predsedničke limuzine - guverner Teksasa Džon Koneli, koji je ranjen metkom koji je prošao kroz Kenedijev vrat.
 

Ovu tezu Reston je prvi put izneo još 1988. godine u obimnoj biografiji teksaškog guvernera. Tome je bila posvećena jedna naslovna strana poznatog nedeljnika "Tajm", ali nije izazvala veliku pažnju.

Osvald je mrzeo Konelija jer ovaj nije želeo da ispravi nepravdu koja mu je nanesena. On je nakon trogodišnje službe u vojsci kao marinac sporazumno (časno) otpušten, da bi otpusnica naknadno bila preinačena u "nečasno otpuštanje". Konoli je tada bio sekretar Ratne mornarice i nije reagovao na Osvaldovu molbu.

wikimedia.org/Victor Hugo King
Teorija milion, ali šta je prava istina?

Masoni ili osveta zbog ljubomore?

Omiljena teorija onih koji sumnjaju u zvaničnu verziju ubistva, a takvih po svim anketama u SAD ima mnogo, jeste da iza svega stoje masoni. Lindon Džonson, koji je nasledio Kenedija, navodno je bio mason, pa ga neki ljubitelji teorije zavere stalno dovode u vezu sa ubistvom, iako niko nije pokazao nijedan dokaz.

Postoji i teorija da iza svega stoji Džoe Di Mađo, čuveni igrač bejzbola i prvi muž Merilin Monro. Navodno, posredi je bila osveta. Džon i Robert Kenedi bili su jedno vreme u vezi sa slavnom glumicom, a postoje tvrdnje da je ona zbog toga i ubijena.

Neki crtači popularnih stripova zbog toga su smatrali da je Di Mađo naredio Kenedijevo ubistvo?!

Ništa bez Rusa, Kubanaca i vanzemaljaca

Naravno, tu si i klasične teorije, prema kojima su Džona Knedija ubili Sovjeti, CIA i Kubanci.

Najuporniji poklonici teorije zavere čak smatraju da je bila reč o eksploziji?! Oni skreću pažnju na oblak dima koji se pojavio sa leve strane Kenedija, iako ni on ni njegova supruga Džeki nisu bili pušači. Reč je, tvrde oni, o reakciji na neku ekspoziju.

Svoje mesto u redu za slavu traže i poklonici vanzemljaske zavere. Naime, u čitanoj knjizi "Proslava slobode" Vilijam Lester tvrdi da dokumenti CIA, koje je dobio na osnovu Zakona o dostupnosti podataka, pokazuju da je Kenedi tražio da mu se otkriju dokumenti u vezi sa vanzemaljcima i to svega deset dana pre smrti. Oni tvrde da je Kenedi ubijen zbog toga što je želeo da otkrije istinu o vanzemaljcima.

Za sve je kriv šećer

Najbizarnija terija svih vremena iznesena je u knjizi "Ko je ubio Kenedija" autora Boba Kalahan i Marka Cingarelija, koji tvrde da je Li Osvald ubio američkog predsednika zato što su njegovi psihički problemi bili izazvani šećerom iz gaziranih napitaka?! Ova teorija se oslanja na činjenicu da je Osvald odmah posle ubistva popio zaslađeni gazirani napitak.

POVEZANE VESTI

Petak 20.11.2015. 18:32
:D)) prilozene pretpostavke su naivne ali - sudeci po tome da se do danas vise nije desio ni jedan atentat znaci da je danasnja Amerika pod zeljenom i totalnom kontrolom Cionista.
Petak 20.11.2015. 18:21
Исти они који су убили Кенедија, бомбардовали су Србију 1999, Банкарска багра, енормно богати, власници америчке економије. Они праве ратове, продају оружје, нападају земље, итд.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online