Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.03.2016.
08:44
I. Kozarski - Vesti A

Primirje za juriš na Raku

Sirijska armija slomila je ofanzivu Islamske države i očistila koridor kojim se snabdeva oko tri miliona ljudi u oblasti Alepa, a za to vreme stupilo je na snagu primirje s nekoliko velikih pobunjeničkih grupa koje podržava zapad. Rat se nastavlja pregrupisavanjem sirijske vojske, a teroristi Islamske države sa strepnjom mogu da iščekuju na kom pravcu će uslediti udar ka njihovoj sirijskoj prestonici Raki.

Rat bez predaha: Ruševine oslobođenog grada

Potkovica oko Idleba

Sirijska vojska ne prebacuje nove velike jedinice ka Islamskoj državi. Naime, Damask ne može sa sigurnošću da računa da će raznolike bande na zapadu zemlje poštovati primirje. Osim toga, u toj oblasti dejstvuje i Džebhat an nusra, odnosno sirijska filijala Al Kaide, koju su čak i Amerikanci u dogovoru s Rusima izuzeli iz primirja, pa su vojsci odvezane ruke da nastavi ofanzivu u provinciji Idlib i jugozapadnom Alepu. Naravno, uz uslov da Sirijska armija zaobiđe enklave bandi uvrštenih u dokument o primirju.

Time se provincija Idleb javlja kao jedno od glavnih ratišta u narednom periodu. Posle pobede u Latakiji, vojska se nalazi na desetak kilometara od Džejšr al Šugura, glavne raskrsnice ka Idlebu, a oba grada su od početka primirja izloženi besnom ruskom bombardovanju. Bliskoistočni izvori navode da se vojska zauzima visove na znatno skraćenoj liniji sa koje će napasti. Odatle se prebacuje vojska i u dolinu Gab, južno od Džejšr al Šugura.

Time se spram terorista u Idlebu našao i treći snažni korpus vojske, gotovo iza leđa bandi koje su uspešno ratovale sa sirijskim korpusom na granici prema provinciji Hama. Treći front prema Idlebu drži sirijski korpus jugozapadno od Alepa koji zatvara potkovicu oko terorista čija je teritorija povezana sa Turskom. Severno od Alepa ratište miruje i očekuje se da vojska neće napasti kroz desetak poslednjih kilometara do turske granice dok ne završi na drugim ratištima.

Komadanje Islamske države

Međutim, već istočno od Alepa otvoren je širok front ka Islamskoj državi. Tu su pred vojskom dva paralelna pravca do Eufrata, preko Dejr Hafera i Al Baba. U oba slučaja Islamska država našla bi se odsečena od Turske.

Predalo se 1.200 džihadista

Južni front oko podeljenog grada Dare poslednji se rasplamsao, a vodi se lokalna politika nacionalnog pomirenja jednakom silom kao rat.
U ponedeljak je u Dari u zamenu za amnestiju položilo oružje oko 1.200 pobunjenika koji nisu činili zločine protiv civila i zarobljenika. Ceremonija je održana ispred opštine, a bivši pobunjenici mogu da biraju da li će se pridružiti vojsci ili će da se vrate kućama i mirnom životu.
Guverner Haled al Hanus rekao je bivšim teroristima da će zahvaljujući njima mir nastupiti u većem delu provincije. Takođe, i zahvaljujući pobedama sirijske armije i naporima časnih ljudi. Mesni sekretar Asadove partije ukazao je da je primirje dobra šansa i da je neophodan pritisak na one koji pretnjama, ubistvima i otmicama onemogućavaju masovniju predaju. U Dari su teroristi poslednjih meseci poprilično obeskrvljeni predajama grupa od po nekoliko stotina ljudi, a ova je najveća do sada.

Reč je o slabo naseljenim poljima, sa dobrim putevima. Na severnijem pravcu nema većih naseljenih mesta u kojima bi teroristi mogli da se utvrde osim Al Baba i Manbidža (do 60.000 stanovnika) koje vojska može da opkoli ili zaobiđe i nastavi auto-putem ka Kurdima koji su se već utvrdili na zapadnoj obali Eufrata kod brane Tišrin Dam. Posle niza poraza, teroristi na tom pravcu dobili su pauzu prošlonedeljnom ofanzivom Islamske države na koridor prema Alepu u kom je izgubila oko 450 ljudi, a vojska oko 100.

Borbe na koridoru usporile su vojsku i stotinak kilometara jugoistočno od Alepa, gde je prodirala pustinjskim putem ka Raki. Naime, sirijska armija morala je da ostavi neke pozicije na tom pravcu da bi oslobodila pojačanja za bitku na koridoru.

Sirijci sada nastoje da pre svega znatno prošire koridor pre nego što nastave ka Raki. Prva etapa na tom putu biće vojni aerodrom i grad Tabka, na obali Eufrata. Sirijci mogu da odseku Islamsku državu od Turske i ukoliko izbiju na Tabku. Naime, tu se takođe nalazi brana s mostom preko nje kao i kod Tišrin Dama. Između je veštačko jezero Al Asad, dugačko oko 80 i prosečno široko oko šest kilometara bez ijednog prelaza prema turskoj granici.

Pobuna plemena

Vojska se nalazi tri kilometra od Palmire, a posmatrači s terena nagađaju da li će pre konačnog napada uslediti ofanzive na bokovima, desetine kilometara zapadno od grada kod Karajtajna i al Salamije. Od Palmire pustinjski put vodi južno od Rake, ka dve godine opkoljenom Dejr ez Zauru i ka graničnom prelazu s Irakom. Pustinjska plemena već su se pobunila i napadaju teroriste u pograničnim mestima.

Ipak, sirijski komandanti ukazuju da se ništa neće brzo dešavati i da će borbe za Raku uslediti tek krajem godine.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online