Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2016.
08:45
I. Kozarski - Vesti A

Rusi ubili emira Alepa

Visokog komandanta Islamske države Amr al Absija, koji je nosio titulu emira od Alepa, ubilo je rusko vazduhoplovstvo istočno od grada. Sirijski ratni dopisnici javljaju da je Al Absi poginuo prilikom bombardovanja sela Tuman u poljima al Bab, što su potvrdili i teroristi preko društvenih mreža.

Silazaka sa trona Al Absija

Izvori s terena navode da je sirijska vojska ušla u Tuman posle bombardovanja, ali i da on nije jedini komandant Islamske države ubijen u poslednja dva dana. U provinciji Al Hasakija prilikom američkog bombardovanja poginuo je Abu Muvamija al Hababi, ali i jedan od njegovih zamenika.

Na granici provincija Latakija i Idleb u borbi sa sirijskom 103. brigadom ubijen je Ali Duraji, komandant Ahrar aš šama u planinama Džebel al Akrad. Vest o njegovoj pogibiji objavljena je nekoliko sati nakon što je vojska započela konačni napad na terorističko uporište Kobane. Sirijci su na puškomet od tog planinskog sela, dok ruski avioni ravnaju okolne visove.
Vojska je već prešla granicu Idleba. Ta provincija slovi za pobunjeničku i jedna je od prvih koja se digla na oružje. Međutim, sada je vojska u nekoliko sela dočekana mitinzima, uz portrete predsednika Bašara al Asada i prigodne plakate u kojima meštani poručuju da su na njegovom putu.

Bitka za granicu

U vreme bitke za koridor prema Alepu sirijska komanda prebacivala je nove snage ka Karajtajnu, pustinjskom gradu koji se nalazi desetinama kilometara jugozapadno od Palmire, ali predstavlja krilo tog fronta. Glavnina sirijske 120. brigade je napredovala i zauzela nekoliko visova južno od grada, a jedan bataljon uspeo je da potisne teroriste glavnim putem ka Karajtajnu. Ti položaji nekoliko puta su prelazili iz ruke u ruku i očekuje se konačni ishod. Oslobođenje Karajtajna omogućilo bi sirijskoj armiji da izađe na državni granicu prema Iraku.

Sirijska armija u potpunosti je povratila inicijativu posle bitke za koridor prema Alepu kada su teroristi na nedelju dana presekli tu žilu kucavicu kojom se snabdeva tri miliona ljudi. Specijalna divizija Tigar tada je prebačena iz istočnog Alepa i ostala je kod koridora, ali vojska uprkos tome napreduje na oba pravca. U istočnom Alepu oslobođeno je nekoliko manjih sela, a sa koridora vojska je nastavila napredovanje pustinjskim putem prema Eufratu i sirijskoj prestonici Islamske države Raki.

Ponovo je zauzeto nekoliko visova i raskrsnica koje je vojska ostavila kako bi uputila pojačanja ka koridoru i sada se sprovode pripreme za dublje napredovanje.
Sa druge strane Eufrata Kurdi šire zonu oko pre dve nedelje oslobođenog Šadadija. Naime, Kurdi su napredovali u dva klina s razmakom od nekoliko desetina kilometara i sada oslobađaju zonu između njih. Efekat po Islamsku državu je porazan, pošto se na toj teritoriji nalaze brojna polja nafte koju švercuju preko Turske u zamenu za oružje.

Pobili se džihadisti

Islamska država i Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide), zaratile su međusobno na teritoriji južno od Damaska, gde ih je opkolila vojska. Oni vode ogorčene borbe u južnom sektoru palestinskog izbegličkog logora Jarmuk.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online