Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.02.2016.
08:00
Z. Mirković - Vesti A

Austrija šalje vojsku na Balkan?

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, u intervjuu za "Vesti", povodom balkanske turneje, ističe da, u izbegličkoj krizi EU ne sme ostaviti zemlje zapadnog Balkana, posebno Srbiju i Makedoniju, same i naglašava da će Austrija ostati pouzdan partner tom regionu.

A. Čukić
Sebastijan Kurc

On je podržao predlog ministra odbrane Austrije Hansa Petera Doskocila da se pripadnici vojske ove zemlje upute u Grčku, spoljnu granice EU, ali i Makedoniju i Srbiju.

Koji je cilj vaše balkanske turneje?
- Kao i prošle godine i ove me jedno od mojih prvih putovanja u inostranstvo vodi na Zapadni Balkan. Cilj posete je da dalje izgradimo naše odlične odnose sa celim regionom. U tu svrhu smo, zajedno sa našim partnerima u svakoj zemlji, izradili akcioni plan, koji će biti osnova za našu saradnju u tekućoj godini. Akcioni planovi su veoma ambiciozni i pokrivaju sve važne teme, od podrške u procesu pristupanja EU do mera u oblasti migracije. Ovaj put posetiću svih šest zemalja regiona.

Vučić sprovodi reforme

Šta može da se učini kako bi se postigla još bolja ekonomska saradnja Srbije i Austrije?
- Vladavina prava i borba protiv korupcije su od velikog značaja za dalji napredak. Smanjenje birokratije, takođe, mora biti dalje sprovedeno. Premijer Vučić je već sproveo brojne ambiciozne reforme. Regionalna saradnja, koja se uspešno podstiče u okviru Berlinskog procesa, stvara njin-njin situaciju za sve strane. Srbija je jasno na ispravnom putu, ali mora nastaviti već veoma uspešne reformske napore.

Sa kojom porukom dolazite u zemlje zapadnog Balkana, posebno Srbiju?
- Poruka je jasna: Austrija je bila i ostaje snažan partner svih zemalja Zapadnog Balkana i zalagaće se i na nivou EU dalje za ovaj region. To važi posebno za Srbiju. Naši zajednički akcioni planovi pružaju osnovu da već odličnu saradnju dalje proširimo. Radujem se mnogim zajedničkim projektima. Srbija je prošle godine pod premijerom Aleksandrom Vučićem postigla zasluženi napredak u procesu pristupanja Uniji. Mi ćemo se zbog toga ove godine zalagati za otvaranje brojnih daljih poglavlja.

Da li su opravdan strah Srbije i drugih zemlja Balkana da će izbeglice ostati "zatočene" u ovom regionu?
- Ono do čega je Austriji stalo jeste relativno jednostavno objašnjivo. Prošle godine smo primili više od 90.000 izbeglica i to ne možemo ove godine nikako ponoviti. Najpre jer austrijski socijalni sistem mora ostati isplativ, kako bi Austrijanci, ali i tražioci azila dobili onu podršku koja je potrebna. Na drugoj strani samo pitanje smeštaja izbeglica malu zemlju poput Austrije dovodi do ivica njenih kapaciteta. Iz tog razloga je vlada zajedno sa pokrajinama i opštinama odredila ograničenje za prihvat izbeglica za ovu godinu, koje iznosi 37.500.

Za zaštitu od poplava 750.000 evra

- Sa Srbijom Austrija ima posebno tesne ekonomske odnose. Mi smo najveći strani investitor u zemlji i nadamo se da ćemo za obe strane veoma profitabilno partnerstvo dalje pojačati. U februaru pokrećemo projekat odbrane od poplava koji podstičemo sa 750.000 evra - kaže Sebastijan Kurc.

Kako vidite ulogu Srbije u izbegličkoj krizi?
- Srbija je do sada u izbegličkoj krizi imala veoma pozitivnu ulogu. EU ne sme Srbiju ili Makedoniju ostaviti same. Nadam se da ćemo uskoro ponovo uspeti da obezbedimo spoljne granice EU i da će Grčka dozvoliti da joj pomognemo u tome.

U Srbiju sa Vama dolazi i privredna delegacija. Koliko je važna Srbija, ali i ostale zemlje regiona za austrijsku privredu?
- Austrija u svim zemljama Zapadnog Balkana spada u najveće strane investitore, u Srbiji i Bosni i Hercegovini je čak broj 1. Time stvaramo dodatnu vrednost ne samo za austrijske firme, već i za brojna radna mesta u Srbiji i posebno bolju perspektivu za budućnost građana u toj zemlji. Dodatno austrijska privreda izvozi oko 1,1 milijardu evra godišnje u region, a uvoz sa Zapadnog Balkana dostigao je vrednost od oko 900 miliona evra. I pored toga potencijal na obe strane još je daleko od iscrpljenog.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.02.2016. 08:06
Шта оће бре овај Ку/рац, да нам ували мигранте па ми да их чувамо овде, да постанемо европска циган-мала?! Што је најгоре, ови издаиници на влас' ће то и да прихвате. Мораћу за Ђурђевдан да се одмећем у шуму, нема друге но устанак да се диже против ових наших напредних дахија!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online