Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.09.2015.
02:00
Z. Mirković - Vesti A

Beč za selekciju izbeglica

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da se mora osigurati bezbednost spoljnih granica EU, jer bez toga ne može preživeti EU bez granica, preneo je dnevnik "Kronen cajtung".

Reuters
Prva linija odbrane: Sebastijan Kurc na grčko-makedonskoj granici

On ukazuje da izbeglice, koje nastavljaju putovanje iz jedne zemlje koja ih je prva prihvatila, to čine iz ekonomskih razloga, zbog čega je neophodno promeniti aktuelni sistem koji je doživeo neuspeh.
Kurc je kazao da u to spada bezbednosni sistem u Egeju, pošto se ne mogu nekontrolisano puštati izbeglice iz Turske na grčka ostrva. Po njegovim rečima, na spoljnoj granici EU treba da usledi razlikovanje između ratnih i ekonomskih izbeglica.

- Moramo što je pre moguće imati jasne razlike. Među izbeglicama se nalaze i Avganistanci, Palestinci, Alžirci i drugi. Ratna izbeglica koja nastavlja svoje putovanje iz jedne zemlje koja ga je prva prihvatila to čini iz ekonomskih razloga. To mora biti jasno rečeno i mora biti izgrađen drugačiji sistem, jer je aktuelni doživeo neuspeh - uveren je šef austrijske diplomatije.

Obama i Merkelova o velikoj seobi

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o evropskom odgovoru na krizu sirijskih izbeglica. "Dvoje lidera su se saglasili o potrebi sveobuhvatnog evropskog rešenja u kojem bi sve članice EU prihvatile pravednu raspodelu izbeglica", saopštila je američka strana. "Oni su takođe razgovarali o tome kako da ublaže uzroke priliva izbeglica, posebno o omogućavanju političke tranzicije koja bi mogla da ujedini Sirijce", navedeno je u saopštenju.

Turska je, kako je naveo, spremna na saradnju sa EU u rešavanju izbegličke krize, ali ne može sama da savlada ovaj posao, već Unija mora da postane aktivna. Kada je reč o Grčkoj, Kurc ističe da je Uniji neophodno samopouzdanje, pošto ne ide da se Atina podržava milijardama, a istovremeno se tema migranata ostavlja po strani.

- Moramo jasno zahtevati da Grčka doprinese savladavanju izbegličke krize. EU bi trebalo da stavi na raspolaganje službenike i znanje za spoljne granice Grčke, a Atina bi trebalo to da dopusti. Ja sam u pregovorima o finansijskoj pomoći sa Grčkom zatražio da se kao uslov postave ne samo reforme, već i zajednička zaštita spoljne granice EU, podvukao je Kurc konstatujući sa žaljenjem da njegov predlog nije prihvaćen od strane ministara finansija i šefova država i vlada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.09.2015. 02:49
Pametan je ko njegovo prezime.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online