Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 20.01.2016.
07:45
I. Kozarski - Vesti A

Amerika saučesnik masakra

Masakr 280 civila u Bgaliji, predgrađu sirijskog Dejr ez Zaura gde Islamska država već dve godine drži pod opsadom 200.000 ljudi, dogodio se pošto su teroristi prodrli kroz predgrađa upravo na mestu gde su američki avioni prošlog meseca uništili položaje vojske.

Reuters
Bitka do poslednjeg čoveka

Da podsetimo, u vazdušnim udarima poginula su najmanje četvorica vojnika i ranjeno njih 13, ali je razneto skladište oružja u Ajašu, treće po veličini u Siriji, i utvrđeni položaji sirijske armije oko njega. SAD su negirale da su njeni ili avioni saveznika koje su okupili u antiterorističkoj koaliciji napali sirijske položaje. Pukovnik Stiv Voren tvrdio je da su američki avioni tog dana dejstvovali 55 kilometara jugoistočno od Dejr ez Zaura i pogodili samo izvor vode.

Laži Pentagona

Međutim, čak je i Sirijska opservatorija za ljudska prava u Londonu, prozapadna i opoziciono nastrojena prema predsedniku Bašara al Asada, saopštila da su napad izveli američki avioni. Protestovala je i sirijska vlada u Ujedinjenim nacijama, pa je Pentagon saopštio da će da prouči dostavljene materijale, ali odgovor još nije poznat.

Poginulo 120 vojnika

Od petka, sirijska armija u Dejr ez Zauru izgubila je 120 vojnika, a 40 od njih je pogubljeno. Herojski su poginuli vojnici suniti, šiiti, jazidi i hrišćani.
Libanski novinar Husein Murtada s terena procenjuje se da je poginulo oko 70 terorista Islamske države, od kojih su 28 bili bombaši samoubice.

Za nastavak se pobrinula Islamska država koja je od petka u ofanzivi na izmrcvareni grad. Kao što su "Vesti" pisale, upravo kroz Ajaš i preko teritorije razorenog vojnog skladišta dva kilometra južno, teroristi su prodrli u Bgaliju. Tamo su pobili 280 civila uz hladnokrvno obrazloženje da su podržavali Asadov režim i da su im muškarci u vojsci. Najmlađa žrtva imala je samo osam meseci, a pobijeni su i žene i starci i petorica zarobljenih vojnika.

Tragedija opsednutog grada nastavljena je i u utorak.

Borbe su nastavljene na svim pravcima prema gradu, a teroristi nastoje da prelome situaciju i zauzmu, ako ne ceo, a ono veći deo grada i sva predgrađa i vojne objekte u okolini. Pri tom je glavni cilj, vojni aerodrom, jedina žila kucavica preko koje se snabdevaju stanovništvo i vojska.

Propagandni rat

Islamska država pokušava da unese paniku među stanovništvo Dejr ez Zaura i vojsku lažnim informacijama preko svoje agencije Amak i društvenih mreža. U ponedeljak su proturili vest da su zauzeli deo baze 137. artiljerijske brigade. Potom i da je komadant 14. vazdušno-desantne brigade, general Muhamed Hadur poginuo u Bgaliji. Vrhunac je bio kada su objavili de je komandant grada, general Isam Zahredin "pogođen dok je džogirao oko aerodroma i da se helikopterom evakuisao iz Dejr ez Zaura".
Te laži su razvejali borci koji su odbranili bazu 137. brigade, a onda su se pojavili i snimci i fotografije dvojice generala, živih i zdravih.
General Zahredin je teroristima trn u oku, jer ih je pobedio u nekoliko bitaka tokom rata, uključujući i one kod Damsaka i u Alepu. Osim toga, Zahredin je druz, odnosno ispoveda posebnu varijantu islama koju teroristi ne trpe.
 

Pet juriša u peščanoj oluji

U prvim danima terorističke ofanzive položaji su se brzo menjali, a u ponedeljak je vojska oslobodila veći deo Bgalije uključujući zapadni izlaz iz naselja koji vodi ka glavnini Islamske države. Sirijska Armija prodrla je i do zapadne ograde radio-stanice i zauzela Univerzitet Al Džazira. Pritom su oslobodili dve porodice koje su teroristi uzeli za taoce. Značajan deo Ajaša i vojno skladište još su u rukama terorista.

U utorak su teroristi ponovo napali Bgaliju, ali su im sirijci priredili zasedu. Napadnut je i štab 137. artiljerijske brigade u gradskom kvartu Rašidin.

Najkrvavije borbe vode se u rejonu baze 137. artiljerijske brigade u pustinji jugozapadno od grada. Od ponedeljka uveče do podneva Islamska država pošla je u čak pet juriša, a pritom su iskoristili trojicu samoubica u kamionetima natovarenim eksplozivom.

U ponedeljak uveče stišala se peščana oluja, što je omogućilo ruskim avionima da se vrate u bitku. Međutim, sledećeg jutra pesak se ponovo digao. Sirijska vojska stoga je južno od aerodroma odstupila s planine Turda na brdo Krum, kako bi skratila liniju odbrane.

Teroristi za napad na Dejr ez Zaur dovlače pojačanja čak i iz Iraka. Zato je sirijsko vazduhoplovstvo srušilo 120 kilometara udaljen most preko Eufrata kod graničnog prelaza Abu Kamal.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.01.2016. 08:12
Дали је Преседник Сирије Асад крив за рат у Сирији ? Дали је Асад крив за убиства многих људи и децу ? Дали је Асад крив за срушене зграде,мостове,предузећа,музеја ?Дали је Асад крив што је Сирија добила санкције ? Дали је Асад крив што нема лекова,инекција,плата и пензија у Сирији ? По мом мишљењу није крив . Дали је Гадафи био крив за исте проблеме у Либији ? По мом мишљењу није крив. Дали је Путин крив за санкције Русији и за инфлацију у Русији ? По мом мишљењу није крив . А за народ Србије Слободан Милошевић је био крив и за санкције Србији и за инфлацију у Србији.Србија је била под санкције читавог света и нисмо могли да увозимо нафту,бензин,лекове,индустријску производњу и народ Србије је оптужио Милошевића да је он крив за санкције и инфлацију.
Sreda 20.01.2016. 09:06
Propagandni rat - BAS TAKO !!! Rusi svoju NEMOC u borbi (bombardovanju) protiv ISIS-a (vec 4 meseci gluvare po "sirijskom" vazdusnom prostoru bez ikakvog znaka pomaka )zele da pripisu (naivno) americkoj "sabotazi" - jadni su li Rusi posle jednog izgubljenog suhoja !!! ("lepsi" su mi Rusi dok citiraju hvalospeve iz ruskog sanovnika , nego kad skerlicu , cvile i klece)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online