Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.01.2016.
22:08
rs.sputniknews.com A

Zašto je Francuska baš sada "udarila" na Rusiju?

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus pozvao je Ruse na hitan prestanak bombardovanja u toj zemlji, jer stradaju civili. Šta se krije iza ovog apela? Kako tvrde francuski novinari i stručnjaci, Pariz oseća da nema nikakvog uticaja na situaciju u Siriji, već da se tu pitaju isključivo Amerika i Rusija. A pred veliki sastanak u Ženevi, Francuzi žele da se njihov glas čuje.

Reuters
Iza kritike na račun Rusije, krije se želja sa jačanjem francuskog uticaja u Siriji: Loran Fabijus

- Kažu da Rusi treba da prestanu da bombarduju, ali u istoriji je uvek bilo bombardovanja tokom pregovora, to nije argument - kaže za Sputnjik Kristijan Šeno, novinar radija Frans enter i bivši talac organizacije Islamska vojska u Iraku.

Fabijusovu izjavu, smatra francuski novinar, treba shvatiti kao retoriku čiji je smisao odmeravanje snaga pred konferenciju u Ženevi.

- Francuska nema veliki manevarski prostor u Siriji, povremeno bombarduje, ali oni koji se pitaju su Rusi i Amerikanci. Francuzi su skrajnuti. Zato pokušavamo da se naš glas čuje pred svaki veliki međunarodni skup o Siriji, ali on je prilično neubedljiv. Svako pokušava da gura svoje pione - kaže francuski novinar.

- Pariz zna da sudbina Sirije zavisi od Rusije i Irana, Evropska unija je u ovoj krizi marginalizovana - kaže za Sputnjik Žan Mark Iluz, dugogodišnji dopisnik francuske televizije sa Bliskog istoka i iz Vašingtona.

Francuska zvanično podržava "umerenu opoziciju", ali je pitanje ko zapravo čini ovu opoziciju.

Ko čini umerenu opoziciju

Francuska i druge zapadne zemlje vrše pritisak na različite frakcije da se ujedine i zajedno nastupe u Ženevi. Rusija, međutim, smatra da u nju ne smeju da budu uključene radikalne islamističke formacije.

- Problem je da li postoji jedna opozicija ili više njih. Znamo da je sada vode islamisti i radikalne grupe. Oni koji se smatraju ’umerenim‘, koji su u Istambulu, još uvek imaju tvrdu poziciju, ali je ona teško održiva jer nemaju veliki uticaj - objašnjava Šeno.

Rišar Labevijer, bivši glavni urednik Radio frans enternasionala, kaže da je Francuska ignorisala opoziciju unutar Sirije koja je želela dijalog sa Asadom, poput Komiteta za nacionalnu koordinaciju.

- Jedina opozicija koju Francuska priznaje je opozicija koju većinom podržava i finansira Katar i sirijski ogranak Muslimanske braće. Ona deluje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD sa ciljem da sruši režim - kaže ovaj dobar poznavalac bliskoistočnih kretanja.

Za sve je kriv Asad

Pažnja je, smatra Labevijer, usmerena na Madaj zato što žele da situaciju u ovom gradu prenesu na čitav sukob, kako bi dokazali da je odgovornost za građanski rat isključivo na Asadovom režimu.

- Ne čujemo mnogo od Fabijusa o hrišćanskim selima koja su masakrirana, o šiitskim i alavitskim gradovima koji su uništeni. Ne govori se o akcijama Saudijske Arabije u Jemenu, čija avijacija je na putu da razruši jednu od najsiromašnijih zemalja na svetu. Francuska traži od Rusije da prekine vojne operacije, iako su saudijski, američki i francuski udari neefikasni i ne ciljaju grupe poput Nusra fronta i Al Kaide u Siriji i Iraku - objašnjava ovaj novinar.

Kako smatra Labevijer, optužbe da Rusija učestvuje u vojnim operacijama protiv civila, koje je Fabijus izneo u razgovoru sa novinarima, treba uzeti sa rezervom, jer je njihov izvor Sirijska opservatorija za ljudska prava - sporan.

- U pitanju je lažna nevladina organizacija koju vode ljudi bliski Muslimanskoj braći. Zapadni novinari preuzimaju njihova saopštenja kao papagaji, jer malo redakcija ima reportere na terenu. Prenose ih bez komentara i upozorenja. Toliko o ozbiljnosti rada zapadnih novinara - kaže on.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.01.2016. 22:38
Englez, Francuz i Bosanac razgovaraju o pozama. Englez: - "Ja volim odozgo, da gledam njeno lijepo lice!" Francuz: - "Ja volim odozdo, da gledam sise!" ... Bosanac: - "Ja volim otpozadi, da gledam utakmicu..."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online