Sreda 20.01.2016.
07:45
I. Kozarski - Vesti

Amerika saučesnik masakra

Reuters
Bitka do poslednjeg čoveka

Da podsetimo, u vazdušnim udarima poginula su najmanje četvorica vojnika i ranjeno njih 13, ali je razneto skladište oružja u Ajašu, treće po veličini u Siriji, i utvrđeni položaji sirijske armije oko njega. SAD su negirale da su njeni ili avioni saveznika koje su okupili u antiterorističkoj koaliciji napali sirijske položaje. Pukovnik Stiv Voren tvrdio je da su američki avioni tog dana dejstvovali 55 kilometara jugoistočno od Dejr ez Zaura i pogodili samo izvor vode.

Laži Pentagona

Međutim, čak je i Sirijska opservatorija za ljudska prava u Londonu, prozapadna i opoziciono nastrojena prema predsedniku Bašara al Asada, saopštila da su napad izveli američki avioni. Protestovala je i sirijska vlada u Ujedinjenim nacijama, pa je Pentagon saopštio da će da prouči dostavljene materijale, ali odgovor još nije poznat.

Poginulo 120 vojnika

Od petka, sirijska armija u Dejr ez Zauru izgubila je 120 vojnika, a 40 od njih je pogubljeno. Herojski su poginuli vojnici suniti, šiiti, jazidi i hrišćani.
Libanski novinar Husein Murtada s terena procenjuje se da je poginulo oko 70 terorista Islamske države, od kojih su 28 bili bombaši samoubice.

Za nastavak se pobrinula Islamska država koja je od petka u ofanzivi na izmrcvareni grad. Kao što su "Vesti" pisale, upravo kroz Ajaš i preko teritorije razorenog vojnog skladišta dva kilometra južno, teroristi su prodrli u Bgaliju. Tamo su pobili 280 civila uz hladnokrvno obrazloženje da su podržavali Asadov režim i da su im muškarci u vojsci. Najmlađa žrtva imala je samo osam meseci, a pobijeni su i žene i starci i petorica zarobljenih vojnika.

Tragedija opsednutog grada nastavljena je i u utorak.

Borbe su nastavljene na svim pravcima prema gradu, a teroristi nastoje da prelome situaciju i zauzmu, ako ne ceo, a ono veći deo grada i sva predgrađa i vojne objekte u okolini. Pri tom je glavni cilj, vojni aerodrom, jedina žila kucavica preko koje se snabdevaju stanovništvo i vojska.

Propagandni rat

Islamska država pokušava da unese paniku među stanovništvo Dejr ez Zaura i vojsku lažnim informacijama preko svoje agencije Amak i društvenih mreža. U ponedeljak su proturili vest da su zauzeli deo baze 137. artiljerijske brigade. Potom i da je komadant 14. vazdušno-desantne brigade, general Muhamed Hadur poginuo u Bgaliji. Vrhunac je bio kada su objavili de je komandant grada, general Isam Zahredin "pogođen dok je džogirao oko aerodroma i da se helikopterom evakuisao iz Dejr ez Zaura".
Te laži su razvejali borci koji su odbranili bazu 137. brigade, a onda su se pojavili i snimci i fotografije dvojice generala, živih i zdravih.
General Zahredin je teroristima trn u oku, jer ih je pobedio u nekoliko bitaka tokom rata, uključujući i one kod Damsaka i u Alepu. Osim toga, Zahredin je druz, odnosno ispoveda posebnu varijantu islama koju teroristi ne trpe.
 

Pet juriša u peščanoj oluji

U prvim danima terorističke ofanzive položaji su se brzo menjali, a u ponedeljak je vojska oslobodila veći deo Bgalije uključujući zapadni izlaz iz naselja koji vodi ka glavnini Islamske države. Sirijska Armija prodrla je i do zapadne ograde radio-stanice i zauzela Univerzitet Al Džazira. Pritom su oslobodili dve porodice koje su teroristi uzeli za taoce. Značajan deo Ajaša i vojno skladište još su u rukama terorista.

U utorak su teroristi ponovo napali Bgaliju, ali su im sirijci priredili zasedu. Napadnut je i štab 137. artiljerijske brigade u gradskom kvartu Rašidin.

Najkrvavije borbe vode se u rejonu baze 137. artiljerijske brigade u pustinji jugozapadno od grada. Od ponedeljka uveče do podneva Islamska država pošla je u čak pet juriša, a pritom su iskoristili trojicu samoubica u kamionetima natovarenim eksplozivom.

U ponedeljak uveče stišala se peščana oluja, što je omogućilo ruskim avionima da se vrate u bitku. Međutim, sledećeg jutra pesak se ponovo digao. Sirijska vojska stoga je južno od aerodroma odstupila s planine Turda na brdo Krum, kako bi skratila liniju odbrane.

Teroristi za napad na Dejr ez Zaur dovlače pojačanja čak i iz Iraka. Zato je sirijsko vazduhoplovstvo srušilo 120 kilometara udaljen most preko Eufrata kod graničnog prelaza Abu Kamal.

2024 © - Vesti online