Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.12.2015.
18:00
B. Božin - Vesti A

Srpske puške CIA prodavala teroristima?

Jedno od oružja, koje je korišćeno u terorističkim napadima 13. novembra u Parizu, nabavljeno je iz Centurdž International Arms sa sedištem u Delrej Biču na Floridi, odakle je transportovano za Evropu. Ova firma, koja spada u najveće američke trgovine oružjem i usko je povezana sa CIA, u Americi i Evropi je više puta optuživana da učestvuje u ilegalnim poslovima. U pitanju je poluautomatska puška tipa M92, koju proizvodi proizvođač vojne opreme Zastava u centralnoj Srbiji, piše portal Infokop.

Reuters
Užas: Pariski masakr počinjen je i oružjem koje je stiglo iz Amerike

Direktor ove fabrike Milojko Brzaković je prošle nedelje za Asošijeted pres izjavio da je proverio dokumentaciju za sedam pušaka proizvedenih u Zastavi, koje su korišćene u napadima u Parizu.

Fabrika je liferovala različite vrste ovog oružja kratko pre raspada Jugoslavije i građanskog rata "90-ih godina prošlog veka, a konkretno je u maju 2013. isporučila američkoj firmi spornu pušku. Centurdž Arms su do sada odbili da daju bilo kakav komentar, tako da ostaje nejasno na koji način je M92 ponovo vraćen u Evropu. Za izvoz im je bila potrebna dozvola američke vlade, a ukoliko je sve obavljeno legalno, američkom ministarstvu spoljnih poslova je trebalo da se uputi zahtev za ovaj reeksport.

Ukoliko se potvrde ti izveštaji, zvanična predstava o napadima u Parizu, po kojoj teroristička Islamistička država snosi punu odgovornost, dolazi u pitanje, navodi Infokop.

"Ta predstava je od početka politička prevara, jer su moćnici NATO u političkom smislu nesumnjivo i sami umešani. Napad su predvodili borci-islamisti, koji su obučavani u Siriji. U tamošnjem konfliktu su evropske tajne službe i naftni magnati podržavali islamiste finansijski i u naoružanju, kako bi svrgle sirijskog predsednika Asada", tumači Infokop.

Otkrivanje konkretne povezanosti Centurdž Arms i napada u Parizu posebno nameće pitanje da li su delovi tajnih službi podržali teroriste nesvesno - preko njihove bezobzirne ratne politike ili namerno - kako bi političku atmosferu u Evropi i šire okrenuli udesno?

Džon Rug, bivši policajac i zaposleni u Centurdž Arms International je još 1987. godine pred američkim Senatom svedočio da su oni isporučivali oružje protiv vlade sandinista u Nikaragvi. Prema navodima "Palm bič posta", italijanske vlasti su 2004. godine zaustavile isporuku 7.500 komada AK47 automata iz Rumunije za Centurdž Arms.

Trećini izbeglica gubi se trag

Iako je, počev od ove nedelje, predviđeno da se u Nemačkoj svaka izbeglica registruje punim imenom, slikom i otiskom prstiju to će izgleda ostati samo pusta želja, jer nedostaje prostor, ljudi i tehnika, piše "Bild". Trenutno se svakom trećem izbeglici gubi trag, a da prethodno nije zaveden u registar. Od početka godine je 250.000 izbeglica ostalo neregistrovano. Njima su uskraćeni socijalna davanja države, pa su "upućeni" na crno tržište ili kriminalne aktivnosti i predstavljaju opasnost za državnu bezbednost.

Četiri godine kasnije je ista firma, prema podacima koje je objavio Vikiliks, radila sa izraelskim trgovcem oružja Ori Zelerom radi prodaje američke puške M1 diktatorskom režimu u Gvatemali u vreme građanskog rata. Osim toga, njima se prebacuje da su "oprali" 20 miliona dolara Al Kaidi preko zapadnoafričkih dijamanata, ali i da su prodavali rumunske puške meksičkim narko-kartelima.

Veze sa napadom na "Šarli ebdo"

Prošle srede je francuska policija uhapsila člana bezbednosne organizacije Nacionalnog fronta Kloda Ermana, koji je na severu zemlje bio aktivan u desničarskim krugovima i istovremeno radio za policiju i carinike. On je ispitivan u vezi sa napadima na satirični magazin "Šarli ebdo" i na supermarkete sa košer-proizvodima. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenuv je pokušao da blokira istragu pozivajući se na državnu tajnu, ali su o toj odluci i drugim pojedinostima vezano za Kloda Ermana obavešteni mediji. Istraga u Lilu je pokazala da je on verovatno bio posrednik u velikoj mreži, koja je umešana u isporuku oružja atentatorima.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online