Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.01.2016.
10:53
Tanjug A

Severna Koreja pod uzbunom: B52 nadletao blizu granice!

Moćni američki bombarder B-52 preleteo je iznad Južne Koreje, demonstrirajući snagu u trenutku kada se produbljuju tenzije između Seula i Pjongjanga.

wikipedia.org
Američki B-52 uznemirio severnokorejske vlasti

Bombarderu B-52, koji je kratko preleteo iznad vazduhoplovne baze Osam, oko 70 kilometara južno od granice dve Koreje, pridružili su se južnokorejski lovac F-15 i američki lovac F-16, nakon čega se vratio u svoju bazu u Guamu, saopštila je američka vojska.

Bez odgovora

Severna Koreja će protumačiti kao pretnju preletanje bombardera u nedelju, sposobnog da koristi nuklearno oružje, a koji je fotoreporter AP video u vazduhoplovnoj bazi Osan nadomak Seula, ocenjuje američka agencija. 
Severnokorejski državni mediji za sada nisu reagovali na preletanje američkog bombardera. 

Ova misija je izvedena "kao odgovor na nedavnu provokativnu akciju Severne Koreje", saopštile su američke snage u Južnoj Koreji, prenele su svetske agencije .

- Ovo je bilo demonstriranje čvrste posvećenosti SAD našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu, kao i odbrani američke teritorije - saopštio je komandant američke Pacifičke komande Hari B. Haris, istakavši da je nuklearnom probom Severna Koreja grubo prekršila svoje međunarodne obaveze. 

Bombarder B52 učestvovao je u zajedničkim godišnjim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje koje su razbesnele Pjongjang, ali su retko kada obavljani njegovi letovi iznad Južne Koreje. 

Poslednji put je takav let obavljen 2013, kada su SAD poslale par nuklearno sposobnih nevidljivih bombardera B-2 nad Južnom Korejom nakon što je Severna Koreja izvela svoju treću nuklearnu probu, a Pjongjang je tada odgovorio preteći nuklearnim napadom na SAD, podseća Rojters. 

Proba prve hidrogenske bombe koju je Pjongjang izveo u sredu izazvala je međunarodu zabrinutost i podigla tenzija duž granice između dve Koreje, mada američka vlada i eksperti za naoružanje sumnjaju da je reč o hidrogenskoj bombi. 

Severnokorejski lider Kim Džon-Un tvrdi da je u sredu uspešno izvedena proba hidrogenske bombe, za koju kaže da je samoodbrambeni korak protiv američke pretnje nuklearnim ratom. 

Dve Koreje su u tehničkom stanju rata nakon što je njihov međusobni sukob, koji je trajao od 1950-1953. godine, okončan primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, a SAD imaju oko 28.500 vojnika baziranih u Južnoj Koreji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.01.2016. 12:24
mocni bombarder..aahahahaha..sta da kazu rusi onda..kad su bobardovali ISIS u siriji i to iz svog vazdusnog prostora...salva rusiji..smrt americi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online