Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.01.2016.
10:09
Tanjug A

Severna Koreja: Nećemo pogrešiti kao Sadam i Gadafi

Severna Koreja upozorila je Južnu Koreju, koja je na probu hidrogenske bombe svog severnog suseda odgovorila tako što je ponovo pokrenula emitovanje propagande protiv Pjongjanga putem velikih zvučnika na granici dve zemlje, da svojim akcijama dovodi Korejsko poluostrvo na "ivicu rata".

Tanjug/AP
Neće da naprave istu grešku kao Sadam i Gadafi

Severna Koreja navodi da je četvrta nuklearna proba, za koju tvrdi da je nedavno izvela, bila "veliki događaj" koji je pokazao da ta zemlja poseduje veliku moć da obezbedi svoje granice od svih neprijatelja, među kojima su i SAD, prenosi AFP.

- Istorija pokazuje da je moćno nuklearno sredstvo za odvraćanje od napada najbolji način da se odbiju frustracije spoljne agresije - saopštio je Pjongjang u petak putem državne novinske agencije KCNA. 

Traženje od Severne Koreje da se odrekne nuklearnog naoružanja je podjednako besmisleno kao i "poželeti da nebo padne", dodaje se u komentaru u kojem se ističe i da je cela zemlja ponosna na svoju "hidrogensku bombu pravde". 

Pored toga, KCNA je u petak objavila snimak testiranja navodno nove podmornice sa balističkim raketama. 

Husein i Gadafi pogrešili

Pjongjang smatra da je sudbina dvojice lidera na Bliskom Istoku, Sadama Huseina u Iraku i Muamera Gadafija u Libiji, pokazala šta se dešava kada zemlje odustanu od nuklearnog naoružanja.

- Režimi Huseina u Iraku i Gadafija u Libiji nisu mogli da izbegnu svoju destuktivnu sudbinu nakon što su lišeni osnova za nuklearnu razvoj i nakon što su svojevoljno odustali od nuklearanih progama - objavila je KCNA.

Obojca su, tvrdi Pjongjang, počinila grešku popustivši pred pritiskom Zapada predvođenim SAD. 

Međutim, južnokorejski mediji tvrde da je snimak dodatak kompilaciji trećeg testiranja podmornica sa balističkim raketama, sprovedenog prošlog meseca u Japanskom moru i još jednom testu balističkih raketa iz 2014. godine. 

Seul je u petak pokrenuo propagandu, na dan kad je, kako se pretpostavlja, rođendan lidera Severne Koreje Kim Džong-Una, prenela je agencija AP.

Seul preko zvučnika emituje popularne južnokorejske pop pesme, vesti iz sveta i vremensku prognozu, a kritikuje i nuklearnu probu Severne Koreje, njenu siromašnu privredu i nepoštovanje ljudskih prava, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Prethodni put kad je Južna Koreja u avgustu na kratko emitovala poruke protiv Pjongjanga preko granice, nakon što to nije radila 11 godina, dve Koreje su razmenile artiljerijsku vatru, a usledile su i pretnje ratom.    

Pjongjang je pre tri dana saopštio da je izveo svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta.

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 10:35
Opa bato izgleda da su odlucni...........to znaci da su usr-ani Ameri u velikim problemima......
Subota 09.01.2016. 11:21
СМРТ фашиизму СЛОБОДА народу , боље гроб него роб .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online