Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 06.01.2016.
09:20
b92.net A

Svet u panici: Severna Koreja testirala hidrogensku bombu

Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirala i detonirala minijaturnu hidrogensku bombu, što je izazvalo veštački zemljotres u blizini test poligona.

Reuters
Severna Koreja se sprema za odbranu od nukelarnog arsenala SAD: Kim Džong Un

Južna Koreja je saopštila da je detektovala seizmičku aktivnost kod poznate baze za testiranje na istoku Severne Koreje, ali nema potvrde da je detonacija zaista razlog.

- Prva hidrogenska bomba Republike uspešno je testirana u 10h, na osnovu strateške opredeljenosti Radničke partije - navedeno je u saopštenju na državnoj televiziji u Pjongjangu.

Kako je dodato, test bombe koji će "obeležiti 5.000 godina dugu istoriju naroda" je "protekao u savršenom redu" i predstavlja novi korak u "samoodbrani od brojnog i opasnog nuklearnog arsenala SAD".




- Test je sproveden uz pomoć domaće mudrosti, domaće tehnologije i domaćih napora. DPRK je kroz test manje H-bombe dokazala da su tehnološke specifikacije nove H-bombe koju smo razvili tačne i naučno potvrđene. Ovo predstavlja dolazak na viši nivo razvoja DPRK kao nuklearne sile... Narod Koreje je pokazao duh dostojanstvene nacije opremljene najmoćnijim nuklearnim naoružanjem - navodi se u saopštenju Pjongjanga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će tokom dana raspravljati o tvrdnjama Severne Koreje, dok je iz Bele kuće saopšteno da iako SAD ne mogu da potvrde navode Pjongjanga, ne mogu ni da prihvate Severnu Koreju kao nuklearnu državu.

Potez Severne Koreje najoštrije su osudili i Južna Koreja, Japan, Velika Britanija i Australija.

- U pitanju je provokacija i opasan čin. Ovo potvrđuje status odmetnute države koji uživa Severna Koreja, kao i to da je u pitanju kontinuirana pretnja po međunarodni mir i sigurnost - rekla je šefica diplomatije Australije Džuli Bišop.



Eksperti kažu da će proći dani dok se ne utvrdi da li je zaista detonirana hidrogenska bomba na test poligonu Pungje-Ri. U pitanju je četvrti nuklearni test Severne Koreje.

- Uslediće pažljive analize, ali koliko sada znamo, moguće je da je mala količina hidrogena dodata tokom ovog testa - rekao je portparol južnokorejskog ministarstva odbrane.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.01.2016. 09:47
Narode ako niste znali bata Kim je Medin i Zmajev podparol i atase za stampu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online