Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
00:58
Lj. Ivanović - Vesti A

Kina se sprema za propast Kima

Kina je počela tiho da gradi mrežu izbegličkih kampova uz 1,416 kilometara dugu granicu sa Severnom Korejom. To ukazuje da zvanični Peking strahuje od mogućeg kolapsa režima Kim Džong Una.

EPA/KCNA
Raketna pretnja: Pjongjang isprobava rakete dugogo dometa

Informacija o gradnji zasad pet kampova duž granice procurela je iz internog dokumenta telekomunikacijske kompanije koja je dobila posao od vlade da uvede telefonsku i internet mrežu u kampove.

U provinciji Džilin se podiže najmanje pet centara, a u procurelom dokumentu se doslovno navodi:

"Zbog prekograničnih tenzija partijski komitet i vlada Čangbaija predložili su gradnju pet izbegličkih kampova u zemlji."

Prošle nedelje je "Njujork tajms" objavio da se kampovi grade i u okolini gradova Tumen i Hunčuk, ali se ne navodi nigde podatak kojeg su kapaciteta.

Profesor Čeng Ksjaohe s Pekinškog univerziteta ekspert je za Severnu Koreju.

Pacifička sila

Vojne snage SAD, Južne Koreje i Japana započele su dvodnevne zajedničke manevre u cilju otkrivanja i praćenja raketa Severne Koreje, saopštila je južnokorejska vojska. To su šeste zajedničke vojne vežbe tri zemlje od 2016. godine, a organizuju se dve nedelje pošto je Severna Koreja testirala interkontinentalnu balističku raketu koja je pala u Japansko more. Vežbe se odvijaju u blizini japanske obale, rekao je japanski ministar odbrane Icunori Onodera, koji je u nedelju posetio jednu vojnu bazu na severu zemlje.

On kaže da nema informaciju o gradnji kampova, ali i da bi, uzevši u obzir situaciju na Korejskom poluostrvu, bilo neodgovorno od Kine da se ne pripremi za scenario velike destabilizacije i kolapsa režima Kim Džong Una.

Situacija u Severnoj Koreji je takva da bi rat zaista mogao da izbije svakog trenutka.

Pjongjang iznova testira rakete dugog dometa, poslednja je ispaljena 29. novembra, a kako se zna da Kim poseduje atomsko oružje, samo je pitanje vremena kada će biti u stanju da nuklearnu bojevu glavu stavi na raketu, a to je onda direktna pretnja za Sjedinjene Države.

Japan i Južna Koreja su posebno zabrinuti. Užurbano uvežbavaju vojne snage sa SAD, u Južnoj Koreji je instaliran i protivraketni sistem THAAD, ali je ključno pitanje da li će Kimov režim biti u stanju da naudi Amerikancima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online