Četvrtak 14.12.2017.
00:58
Lj. Ivanović - Vesti

Kina se sprema za propast Kima

EPA/KCNA
Raketna pretnja: Pjongjang isprobava rakete dugogo dometa

Informacija o gradnji zasad pet kampova duž granice procurela je iz internog dokumenta telekomunikacijske kompanije koja je dobila posao od vlade da uvede telefonsku i internet mrežu u kampove.

U provinciji Džilin se podiže najmanje pet centara, a u procurelom dokumentu se doslovno navodi:

"Zbog prekograničnih tenzija partijski komitet i vlada Čangbaija predložili su gradnju pet izbegličkih kampova u zemlji."

Prošle nedelje je "Njujork tajms" objavio da se kampovi grade i u okolini gradova Tumen i Hunčuk, ali se ne navodi nigde podatak kojeg su kapaciteta.

Profesor Čeng Ksjaohe s Pekinškog univerziteta ekspert je za Severnu Koreju.

Pacifička sila

Vojne snage SAD, Južne Koreje i Japana započele su dvodnevne zajedničke manevre u cilju otkrivanja i praćenja raketa Severne Koreje, saopštila je južnokorejska vojska. To su šeste zajedničke vojne vežbe tri zemlje od 2016. godine, a organizuju se dve nedelje pošto je Severna Koreja testirala interkontinentalnu balističku raketu koja je pala u Japansko more. Vežbe se odvijaju u blizini japanske obale, rekao je japanski ministar odbrane Icunori Onodera, koji je u nedelju posetio jednu vojnu bazu na severu zemlje.

On kaže da nema informaciju o gradnji kampova, ali i da bi, uzevši u obzir situaciju na Korejskom poluostrvu, bilo neodgovorno od Kine da se ne pripremi za scenario velike destabilizacije i kolapsa režima Kim Džong Una.

Situacija u Severnoj Koreji je takva da bi rat zaista mogao da izbije svakog trenutka.

Pjongjang iznova testira rakete dugog dometa, poslednja je ispaljena 29. novembra, a kako se zna da Kim poseduje atomsko oružje, samo je pitanje vremena kada će biti u stanju da nuklearnu bojevu glavu stavi na raketu, a to je onda direktna pretnja za Sjedinjene Države.

Japan i Južna Koreja su posebno zabrinuti. Užurbano uvežbavaju vojne snage sa SAD, u Južnoj Koreji je instaliran i protivraketni sistem THAAD, ali je ključno pitanje da li će Kimov režim biti u stanju da naudi Amerikancima.

2024 © - Vesti online