Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.01.2016.
09:05
Tanjug, Vestionline A

Mađari, izgleda, spremaju teren za izlazak iz EU

Velika Britanija već mesecima traži od Evropske unije brojne ustupke kako bi ostala u toj zajednici, preteći da će na referendumu o britanskom članstvu u EU zagovarati izlazak iz nje. Mađarska podržava većinu reformi koje traži britanski premijer Dejvid Kameron u pregovorima s Evropskom unijom, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

Reuters
Guranje izbeglica na ulasku u mađarski voz

Orban je, posle razgovora sa britanskim premijerom Kameronom, rekao da Mađarska u potpunosti podržava tri od četiri Kameronova predloga reformi, preneo je Rojters. Međutim, kako je rekao, pitanje socijalnih beneficija je "teže", a Mađarska ne može da prihvati nikakvu diskriminaciju.

Kameron je rekao da njegov predlog da se ograniče beneficije za migrante iz EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji "ostaje na stolu", ali je otvoren za alternative.

- Treba da tražimo rešenja pre nego kompromise, ali sam uveren da možemo da postignemo dogovor - poručio je Kameron.

Britanski premijer je izjavio da razgovori o reformi EU idu dobro i izrazio uverenje da će pitanja poput migracije i konkurentnosti biti rešena na način koji zadovoljava Britaniju. 

Orban je naveo da je optimista i da će zemlje centralne Evrope postići dogovor sa Velikom Britanijom povodom njenog plana o ograničavanju socijalne pomoći migrantima u Evropi, ali da Mađari ne treba da budu diskiminisani. 

Zemlje Višegradske grupe formiraće zajednički stav o reformi beneficija, rekao je Orban.

Britanija bi trebalo da se izjasni o ostanku u Uniji na referendumu do kraja 2017. godine, a Kameron pokušava da sa Unijom pregovara o pitanjima koja najviše smetaju Britancima. 

Jedno od najspornijih pitanja su beneficije radnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU. Kameron želi da Unija smanji birokratiju i prenese više ovlašćenja sa Brisela na zemlje članice.

On takođe traži garancije da će Britanija biti zaštićena od veće političke integracije i ekonomskih odluka članica evrozone, što zasada nije sporno.

Ključna sporna tačka je to što Kameron želi da ukine beneficije za migrante iz drugih članica EU tokom prve četiri godine boravka u Britaniji. To, po mišljenju članica Unije, narušava princip nediskriminacije i slobode kretanja između zemalja EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online