Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.01.2016.
11:10
Tanjug A

Godina u kojoj je počeo lagani sunovrat Evrope

Bivši evropski komesar Ginter Ferhojgen izjavio je da u Evropa u 2015. godini doživela "početak sunovrata".

Wikipedia/Piotr Drabik
Crne prognoze Gintera Ferhojgena: Opstanak Evropske unije ozbiljno doveden u pitanje

Zbog dubokih političkih i ekonomskih podela koje stvaraju napetu atmosferu, u EU je sve teže postići kompromise, ocenio je on, prenosi Radio Dojče vele.

Na pitanje da li je s obzirom na aktuelne krize, od sukoba u Ukrajini i pretnje Velike Britanije istupanjem iz EU do jačanja desnice i izbegličke situacije, raspad EU postao realan scenario, Ferhojgen je u intervjuu radiju "Dojčlandfunk" rekao da je to "blago rečeno" tako.

- Mislim da smo 2015. doživeli početak sunovrata koji će se dogoditi ukoliko ga energično ne sprečimo. Rastakanje Evrope ne treba zamišljati kao neku vrstu eksplozije, gde se sve ođednom raspada, nego kao dugotrajni mučan i bolan proces političkog i ekonomskog sunovrata koji će nas u sutrašnjici potisnuti na margine sveta i smanjiti naš životni standard - upozorio je on.

Ferhojgen smatra da su sve navedene krize zapravo simptomi i da je pravo pitanje šta je razlog za nesposobnost Evrope da se nosi sa krizama.

- Verujem da je razlog činjenica da se Evropa u poslednjih deset godina ne podrazumeva. Umesto toga porasla je sumnja u veliko obećanje evropske integracije - mir i blagostanje za sve. Danas u Evropi posmatramo duboke političke i ekonomske podele koje stvaraju napetu atmosferu u kojoj se kompromisi pronalaze sve teže - rekao je Ferhojgen.

On je ukazao da vlade reaguju na ono što doživljavaju kod kuće gde jačaju populističke struje - i to ne samo na desnoj strani već i na levici, uz rastuću skepsu u društvu.

Vlade zato još više gube volju da slede princip prema kojem bi Evropa bila iznad nacionalnih interesa.

- To je odlučujuće. Izgubila se svest o tome da smo mi (EU, prim. red.) sudbonosna zajednica u kojoj mora važiti svi za jednog i jedan za sve. To podrazumeva i spremnost da se u nekim okolnostima podnesu žrtve - rekao je nekadašnji nemački liberal koji je u vreme Romana Prodija bio komesar za proširenje EU a u prvom sazivu komisije Žoze Manuela Baroza zamenik predsednika i komesar za industriju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.01.2016. 11:56
Sunivratila se u bezdan bez povratka.
Ponedeljak 04.01.2016. 12:57
USA, Britanija i Njemačka su prevarile i opljačkale ostatak EU. Koliko je ostatak EU u minusu toliko su one u plusu. Sad nastoje to da sakriju i da nastave pljačku. Nema više ni dotoka para od pljačke ostatka svijeta jer im više niko neće dati da ga pljačkaju neometano i nekažnjeno. Tu je sva "magija" EU, SAD i ostatka "ZAPADA". Više silom ne mogu oteti kao do sada a milom niko neda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online