Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Subota 02.01.2016.
08:20
Vestionline A

Rusija - opet vojna velesila

Brze, perfektno planirane i, najvažnije, neočekivane vojne akcije u 2015. godini, u maniru najboljih ruskih strateških "maskirovki", svrstale su Rusiju u dostojnog naslednika legendarnih vojskovođa Kutuzova, Suvorova, Rokosovskog, Vatutina i Konjeva. Munjeviti upad na Krim i njegovo pripajanje, kao i, na zahtev sirijskih vlasti pokrenuto, bombardovanje položaja i uporišta Islamske države u toj zemlji, pokazali su da je Rusija ponovo izrasla u svetsku vojnu velesilu i ozbiljnog stratega.

Tanjug/AP
Proslava 70 godina pobede nad fašizmom u Moskvi

Sve je počelo paradom 9. maja

A izgleda da niko od zapadnih moćnika nije ozbiljno shvatio vojnu moć koja je 9. maja demonstrirana na Crvenog trgu u Moskvi povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, čijem obeležavanju su bahato odbili poziv da prisustvuju. Ipak, u Paradi je učestvovalo 200 jedinica ruske Vojske, a prikazani su modeli vojne tehnike od Drugog svetskog rata do najnovijih - oklopnih vozila Armata, Bumerang i Kurganec-25, kao i novo naoružanje padobranskih snaga - BMD-4M i oklopno vozilo Rakuška.

Rusi su svetu prikazali i oklopna vozila Tigar i Tajfun, kao i protivraketne sisteme S-400 i Iskander. Nad Crvenim trgom proletela su 143 aviona i helikoptera, uključujući lovce i strateške bombardere Tu-22M3, Tu-95MS i Tu-160, kao i avioni MiG-29 i Su-25 koji su "nacrtali" broj 70, a zatim rusku zastavu.

Sirija - podizanje Feniksa

Nekoliko meseci kasnije, rat protiv terorista u Siriji pokazao se kao odličan poligon na kojem je Rusija testirala sva svoja vojno-tehnološka dostignuća. U tu zemlju su, za početak, "parkirali" protivvazdušni raketni sistem "buk", zbog kojeg su Amerikanci prestali da je nadleću.

youtube.com/Minoboronы Rossii
Bombardovanje džihadista u Siriji

Pošto su na sirijskom nebu ostali samo ruski avioni, a Turci u isto vreme oborili jedan ruski avion Su-24 iznad teritorije Sirije, u tu zemlju je dopremljen raketni sistem S-400 visoke preciznosti i bez konkurenciju u svetu. Rusko "čudo" - raketni kompleks zemlja-vazduh - nalazi se u avio-bazi Hmejmim, a za postizanje pune borbene gotovosti potrebno mu je pet minuta.

Teroristi Islamske države su načisto nagrabusili pošto je Rusija, u okviru vojne kampanje, na njima testirala i vojne robote u akciji zauzimanja bunkera na jednoj od strateških tačaka u Latakiji.

Vojne vežbe za zbunjivanje zgranutog Zapada

Da joj vojno nema ravne i da na pravi način troši novac namenjen za vojsku, Rusija je pokazala i organizovanjem samostalnih vojnih vežbi u okviru kojih je demonstrirala snagu svog oružja. Tako je, za početak, ispalila rakete sa protivraketnog sistema "Iskander M" sa poligona u Kaspijskom moru, gađajući zamišljene mete na zemlji na udaljenosti do 300 kilometara! Na istom poligonu Rusija je predstavila razne vrste naoružanja namenjenog za uništavanje dobro utvrđenih objekata i žive sile, kao i brojne rakete i satelite koje je lansirala u svemir.

Takođe, u svoju ratnu flotu Rusija je uvrstila vojni brod "Akademik Kovaljev", namenjen za transport naoružanja, koji može da nosi do osam interkontinentalnih balističkih raketa "Bulava" i koji, zahvaljujući konstruktorskim specifičnostima, može da isporuči naoružanje do svake tačke u morima i okeanima.   

warfare.be
Ruski brod za transport interkontinentalnih raketa

Mornarica - moćna i precizna

Rusija namerava da ojača mornaričku flotu još jednom nuklearnom podmornicom, iz unapređene klase Borej, čija izgradnja je započeta u brodogradilištu u Severodvinsku. To je sedma po redu nuklearna podmornica Rusije i dugačka je 170 metara, široka 13,5 metara, a može da nosi po 16 Bulava, interkontinentalnih balističkih raketa. Pohvale ruskoj Mornarici u vidu zabrinutosti stigle su od večitog rivala - SAD, koje smatraju da je Rusija u borbi protiv Islamske države u Siriji demonstrirala neverovatnu preciznost u gađanju ciljeva. U oktobru je ruska Mornarica na ciljeve terorista lansirala 18 projektila kalibra M sa brodova stacioniranih u Kaspijskom moru koji su, preletevši 1.800 kilometara, uspešno uništili mete.

Pravu paniku pred kraj godine na Zapadu je izazvala vest da Rusija gradi podvodni nuklearni dron. Pretpostavlja se da Rusija gradi taktičko nuklearno oružje koje je moguće uneti u luku i nuklearnom eksplozijom izazvati razaranje, kao i plimski talas. Moglo bi da se koristi za napad na vojnu metu, kao što je podmornica, ili pomorska baza, ali bi udar mogao da bude izveden i na gradove i industriju, prepričavalo se po Americi.

Oružja budućnosti

Kako sve više obelodanjuju svoju vojnu tehnologiju i planove, Rusi su saopštili da su razvili koncept "pešadijskog borbenog vozila budućnosti", koje će postati mobilna višenamenska "digitalna jedinica". Naime, Kurganec-25, gusenična modularna platforma, biće baza "borbenog vozila budućnosti" koje će biti u stanju da samostalno rešava zadatke na terenu.

youtube/Coocxals
 

Najtajniji helikopter na svetu

Ipak, ima nešto od vojne opreme što Rusija želi da sakrije.

U većini slučajeva joj to polazi za rukom ali ne i kada je u pitanju jedan od najtajnijih helikoptera koje poseduje - Mi-35MS koji je snimljen iznad Kremlja.

Na snimku se jasno vide dva maslinasta helikoptera, sa mnoštvom antena i bez prepoznatljivog broja na repu, kako poleću iz Kremlja i odlaze u daljinu.

Rusija sprema i brojna vojna iznenađenja, pre svega novi artiljerijski kompleks zemlja-vazduh, kalibra 57 milimetara, koji se razrađuje kao zamena za komplekse "tunguska" i "šilka". Artiljerijski kompleks ZSU-23-4 "šilka" namenjen je protivvazdušnoj odbrani objekata malih razmera, kopnenih odreda u svim vrstama borbe, i tokom marša u raznim periodima godine i dana, u bilo kojim vremenskim uslovima, kao i za uništavanje lakih oklopnih ciljeva. Topovsko-raketni kompleks zemlja-vazduh "tunguska-M" namenjen je zaštiti od sredstava za vazdušne napade. U naoružanje je uvršten 1990. godine.

Takođe, nova sredstva Protivvazdušne odbrane u ruskoj Vojsci prema planu razvoja do 2020. godine odbijaće sva moderna sredstva vazdušnog napada, uključujući hiperzvučna.

Niko nema što Ruja imade

U upotrebi je i raketni kompleks "Tor-M2U" koji ispaljuje rakete u pokretu pri brzini od 25 kilometara na čas po neravnom tlu, a cilj je bio uništen iz prvog hica. Ovakav zadatak je izveden prvi put u svetu i ne postoji slično oružje koje može da iz pokreta raketom pogodi cilj.

Izgleda da se nije obistinila prognoza o sudbini Rusije, koju je 2000. po narudžbini CIA napravila veća grupa eksperata. Ti eksperti su, na veliku radost tadašnje američke administracije, a posebno Pentagona, predviđali da će Rusija teško podneti gubitak statusa velike sile i da će koristiti svoje rezerve prirodnog gasa da bi taj status povratila. Prema istim predviđanjima, Rusija je do 2015. trebalo da postane slaba država kojoj je za uticanje na međunarodnu politiku ostalo samo pravo veta u Savetu bezbednosti UN. Kad ono - međutim... Na sreću ostatka planete, još jednom su američki prognozeri pokazali da "zaostaju" za svetom. 

POVEZANE VESTI

Subota 02.01.2016. 08:50
Hvala Bogu!Svaka Cast!
Subota 02.01.2016. 09:56
Само у једној земљи Сунце никада не залази.......БОГ НА НЕБУ, РУСИЈА НА ЗЕМЉИ!!!!!!!!!!! Амин!
Subota 02.01.2016. 09:10
Ne treba se zavaravati sve što imaju Rusi imaju i Amerikanci . Nikome ne bi bilo dobro da se oni međusobno vojno sudare . Ono što su Amerikanci radili godinama je porobljavanje država gde je "njihov interes" to sada rade Rusi u Siriji . I jedni i drugi znaju koliko su moćni i zbog toga neće udariti jedni na druge .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online