Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.12.2015.
06:00
Lj. Ivanović - Vesti A

"Le Penova nas vodi u građanski rat"

Fransuski premijer Manuel Vals upozorio je da bi nacija mogla skliznuti prema građanskom ratu ako Nacionalni front (FN) pobedi u drugom krugu regionalnih izbora koji se održavaju danas!

Reuters
Vals: Kajaćemo se ako pobedi FN

- Postoje dve opcije za našu zemlju. Jedna je opcija krajnje desnice, koja u suštini propoveda podelu, a ta bi podela mogla dovesti do građanskog rata. I ima druga vizija, ona Republike i njenih vrednosti, koje su za jedinstvo - rekao je premijer Vals.

Nacionalni front je u prvom krugu izbora prošlog vikenda osvojio rekordan broj glasova, potvrđujući Marin le Pen kao ozbiljnog kandidata za predsedničku trku u 2017. godini. Podsetimo, Nacionalni front je i francuski pobednik na prošlim izborima za Evropski parlament.

Rezultati prema kojima je Nacionalni front osvojio više od 40 odsto glasova u pojedinim regionima izazvali su pometnju među vladajućim socijalistima i desnom centru u opoziciji, republikancima.

Presudna je radnička klasa

Iako je Nacionalni front osvojio nominalno najviše glasova, on te birače nije pridobio u Parizu gde je dobio samo oko devet odsto u prvom krugu, niti na jugu zemlje gde je koncentracija imigranata veća. Pobedili su zapravo u decenijskim uporištima socijalista na severu zemlje gde imigaranta ima najmanje. To je znak da glasovi Le Penovoj ustvari nisu otišli zbog migrantske krize i terorizma, već zbog besne i zanemarene radničke klase.

Vals je za francuski radio Inter rekao da je prvi krug bio glas protesta koji se morao čuti, ali da su ti glasači svejedno podržali "antisemitsku, rasističku stranku koja ne voli Republiku i takođe vara Francuze."

Le Penova je brzo odgovorila na izjave premijera.

- Socijalistička stranka završava svoju kampanju u delirijumu uvreda i podrigivanja - rekla je.

- Dozvolite mi da premijera podsetim da rat koji se danas vodi protiv Francuske, vode islamistički fundamentalisti koje na bočicu hrani slaba, raskolnička Socijalistička stranka - zaključila je Marin le Pen.

Nacionalni front posle prvog kruga ima izglede za osvajanje vlasti u šest regiona, ali prema poslednjim anketama gubi podršku i umerena desnica kao i umerena levica se nadaju da bi neformalnim savezništvom nazvanim "Bilo ko osim Le Penove" mogao ostati s većinom u jednoj ili nijednoj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.12.2015. 10:46
До грађанског рата ће довести политика досељавања милиона муслимана које је немогуће асимиловати. Када им број достигне 30-40%, а то ће бити до 2050. или ће бити грађанског рата или че француски народ мирно прихватити да постане мањина у сопственој држави.
Nedelja 13.12.2015. 10:06
Bolje vam je ovako - robovi u sopstvenoj "republici"....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online