Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.03.2015.
09:09
N. Jokić - Vesti A

Sarkozi pregazio levicu

Dve godine uoči predsedničkih izbora, francuski glasači okreću se desnici. To su u nedelju pokazali rezultati lokalnih izbora na kojima je koalicija desnog centra, predvođena bivšim predsednikom Nikolom Sarkozijem, ubedljivom pobedom "pregazila" vladajuće socijaliste i njihove koalicione saveznike.

Tanjug/AP
Mali Napoleon: Trijumfalni povratak Nikole Sarkozija

Kako prenosi Frans pres, desni centar osvojio je 66 od ukupno 101 administrativnog okruga-departmana.

Svi su oni isti

Veliki broj ispitanih birača otvoreno kaže da glasaju iz protesta prema vladajućoj stranci, ali da su svesni da ko god dođe na vlast - isto radi.

Uprkos tome što krajnje desni Nacionalni front nije osvojio dovoljno glasova da vodi ceo jedan departman, kandidati ove stranke ušli su organe vlasti u pedesetak departmana. Kako je rekla njegova liderka Marin Lepen, ovi "poboljšani rezultati biće osnova za nastavak napredovanja Nacionalnog fronta".

Što se tiče vladajućih socijalista, oni su izgubili skoro polovinu departmana: pre glasanja držali su 61, a sada im ostaju samo 33 administrativna okruga.

Nikola Sarkozi, bivši predsednik Francuske (od 2007. do 2012) juče je trijumfovao. Biračke mase, kako ih je on razumeo, pokazale su da još uvek računaju na njega, uprkos tome što su se i on i njegovi saradnici - bivši ministri našli na meti više istraga vezanih za ilegalno finansiranje, veze s prodavcima oružja i opraštanje poreza partijskim finansijerima.

Po Sarkoziju, birači su kaznili "nemoć" socijalista. Deluje kao da je Sarkozi zaboravio da je i on svojevremeno, kad je bio na vlasti, takođe beležio poraze na lokalnim izborima.

Pokazatelj

Rezultatima glasanja za lokalne vlasti uvek se pridavao veliki politički značaj jer se smatra da su oni najbolji pokazatelj biračkog raspoloženja.

Analitičari u Francuskoj različito tumače preraspodelu vlasti u departmanima. Francuski filozof Mišel Onfre, inače deklarisani levičar, konstatovao je da je demokratija u Francuskoj u "jadnom stanju" jer, kako je rekao, stranka krajnje desnice Nacionalni front ima pet miliona glasača, a zbog izbornog sistema, ima samo dva mesta u nacionalnom parlamentu. Mnogima je to razlog da zatvore oči pred jačanjem ove političke stranke.

Ni desni, ni levi centar ne treba da se zavaravaju i ne treba da potcenjuju rezultate krajnje desnice, upozoravaju mnogi analitičari. Nacionalni front je u usponu, iako nije uspeo da zavlada nijednim departmanom. I konzervativci i socijalisti morali su da naprave koalicije da bi sprečili pobede Nacionalnog fronta koji je poredeći rezultate svake partije pojedinačno dobio najviše glasova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online