Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.12.2015.
04:45
N. Jokić - Vesti A

Le Pen: Francuska je podigla glavu

Krajnje desni Nacionalni front (NF) trijumfovao je u nedelju na regionalnim izborima u Francuskoj osvojivši vlast u 6 od 13 regiona u prvom krugu glasanja. U drugom krugu, koji će biti održan u nedelju, Front bi mogao da osvoji još tri regije.

Reuters
Pobedila sam: Radost Marin le Pen

Rezultati regionalnih izbora pokazuju da je NF u proseku osvojio 30 odsto glasova, na drugom mestu je Sarkozijev desni centar sa 27 odsto, a na trećem su Olandovi socijalisti sa 23 odsto.
To znači da bi Marin le Pen, lider NF, danas na predsedničkim izborima - bez problema ušla u drugi izborni krug.

- Francuska je podigla glavu, rekla je Marin le Pen u nedelju uveče u govoru neposredno posle objavljivanja prvih rezultata, pozivajući birače da u drugom krugu okrenu leđa "političkoj eliti koja laže".

Ona je obećala "obnovu" države tvrdeći da je NF "zaista republikanska stranka" čija su načela "sloboda, bratstvo, jednakost" ali i, kako je podvukla, laicizam što je bila jasna aluzija na islamsku versku zajednicu u Francuskoj.

"Pecala" i radnike

Le Penova se nije ustručavala da podržava grčku levicu da bi lovila svoje birače u tradicionalno levičarskim oblastima, kao što se sada ne ustručava da kritikuje vladu jer prodaje oružje Saudijskoj Arabiji i Kataru koji ga onda prodaju tzv. Islamskoj državi umesto da po njenom mišljenju "sarađuje sa Rusijom". Zato neuverljivo deluje čuđenje francuskih medija pred rezultatima izbora koji pokazuju da je NF dobio najviše glasova u nekadašnjem uporištu radničkih pokreta na severu zemlje u kojima vlada nezaposlenost i gde već godinama na hiljade migranata žive u nepodnošljivim uslovima, bukvalno u šumi.

U pobedničkoj euforiji, Marin le Pen pozvala je Francuze da je slede na putu koji vodi "prosperitetu i sreću". Ovako uopštena i patetična formulacija, dostojna gurua neke sekte, jasno govori o opasnosti u kojoj se našla Francuska ukoliko ne uspe da pronađe jasan odgovor na ekonomske i bezbednosne izazove.

Nikola Sarkozi, bivši francuski predsednik i lider desnog centra, dramatizovao je prodor NF poručujući biračima da je njegova lista "jedini spas" za Francusku u situaciji koju je nazvao katastrofalnom.

Vrlo je verovatno da je u pravu više nego što misli jer ovi regionalni izbori najavljuju raspored snaga na predsedničkim izborima 2017. godine. Eventualna pobeda NF značila bi cepanje Francuske na dva konfliktna tabora.

Teško migrantima

Zanimljivo je da nijedan francuski medij nije poslao reportere u emigranstske kvartove da čuju mišljenje svojih građana koji čine ćutljivu i sve zastrašeniju masu jer ih s jedne strane poistovećuju s teroristima, a sa druge okreću glavu od njih. Još jedan znak da Francuska nije spremna da se suoči sa svojom stvarnošću.

Jačanje rasističkog i u suštini totalitarnog NF donosi opasnost od radikalizacije islamskog stanovništva, koje se u ogromnoj većini oseća pritešnjeno između rastućih političkih ekstrema.

Iako su najveći i desni i levi francuski listovi juče za glavni naslov na prvim stranama izabrali reč "šok", prodor NF nije iznenađenje. Od kada je došla na čelo ove stranke, Marin le Pen, ćerka osnivača Žan Mari le Pena, uspela je da je učini prihvatljivom prosto idući u susret gnevu sve siromašnijih masa koje ostaju bez posla, imaju sve niže plate u odnosu na cene. U tome su joj išli naruku nepromišljena i birokratska politika EU koja je uvela evro, ne ujednačivši poresku politiku evro zone da bi konačno zajednička moneta dospela u krizu.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.12.2015. 11:46
EU se konačno budi. L'Pen, orban, Česi ..... Svi sada polako shvataju da je Evropska Unija podmetnuti pljačkaški projekat Britanije i USA Evropi. Britanija se debelo okoristila, vidi da je projekat propao i sada bježi iz EU od odgovornosti. Britanci i USA su imali najviše koristi od EU. Oni su praktično opljačkali EU. U Evropskoj Uniji danas ne važe bilo kakva pavila. Odluke EU nijesu obavezujuće i ko hoće da ih poštuje to radi a ko neće ne mora. Takozvana Evropska Unija je obična prazna ljuštura koja je dimna zavjesa stvorena uz pomoć USA i Britanije da bi USA i Britanci uz pomoć Njemaca opljačkali ostale građane Evrope i države Evrope. Neka mi neko kaže koja država EU nije opljačkana osim Britanije i Njemačke? EU je običan administrativni monstrum, šuplji prenaduvani balon koji je stvoren da UHLEBI ogroman broj Britanskih i USA kadrova evropljana koji im pomažu da nekažnjeno i neometano pljačkaju EU. Uhlebila se i gomila lezilebovića koji su dobili taj posao zato što su pomogli da Britanija, USA i ostatak EU opljačka i kolonizuje njihove države. (Grčka, Rumunija, Poljska, Slovenija, Bugarska , Crna Gora, Srbija, Bosna....) Takozvana EU temeljno uništava građane i države Evropske Unije moralno i matterijalno. Amerikanci ucjenjuju političare i pojedine države u EU koje po diktatu USA rade u korist svoje štete i štete po interese EU. Oni bezpogovorno moraju da štite USA interes koji spušta i smanjuje bogatstvo i moć EU a moć i bogatstvo USA podiže. Profit iz EU se danas nesmetano odliva u USA kao što se profit iz "kolonija" odliva u EU. Tako će biti sve dok Evropa ne kaže Amerikancima: "Spakujte teroriste iz vašeg NATO pakta i idite kući. Pljačkajte dalje gdje možete. Ovdje je Britansko-USA pljačka završena".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online