Utorak 08.12.2015.
04:45
N. Jokić - Vesti

Le Pen: Francuska je podigla glavu

Reuters
Pobedila sam: Radost Marin le Pen

Rezultati regionalnih izbora pokazuju da je NF u proseku osvojio 30 odsto glasova, na drugom mestu je Sarkozijev desni centar sa 27 odsto, a na trećem su Olandovi socijalisti sa 23 odsto.
To znači da bi Marin le Pen, lider NF, danas na predsedničkim izborima - bez problema ušla u drugi izborni krug.

- Francuska je podigla glavu, rekla je Marin le Pen u nedelju uveče u govoru neposredno posle objavljivanja prvih rezultata, pozivajući birače da u drugom krugu okrenu leđa "političkoj eliti koja laže".

Ona je obećala "obnovu" države tvrdeći da je NF "zaista republikanska stranka" čija su načela "sloboda, bratstvo, jednakost" ali i, kako je podvukla, laicizam što je bila jasna aluzija na islamsku versku zajednicu u Francuskoj.

"Pecala" i radnike

Le Penova se nije ustručavala da podržava grčku levicu da bi lovila svoje birače u tradicionalno levičarskim oblastima, kao što se sada ne ustručava da kritikuje vladu jer prodaje oružje Saudijskoj Arabiji i Kataru koji ga onda prodaju tzv. Islamskoj državi umesto da po njenom mišljenju "sarađuje sa Rusijom". Zato neuverljivo deluje čuđenje francuskih medija pred rezultatima izbora koji pokazuju da je NF dobio najviše glasova u nekadašnjem uporištu radničkih pokreta na severu zemlje u kojima vlada nezaposlenost i gde već godinama na hiljade migranata žive u nepodnošljivim uslovima, bukvalno u šumi.

U pobedničkoj euforiji, Marin le Pen pozvala je Francuze da je slede na putu koji vodi "prosperitetu i sreću". Ovako uopštena i patetična formulacija, dostojna gurua neke sekte, jasno govori o opasnosti u kojoj se našla Francuska ukoliko ne uspe da pronađe jasan odgovor na ekonomske i bezbednosne izazove.

Nikola Sarkozi, bivši francuski predsednik i lider desnog centra, dramatizovao je prodor NF poručujući biračima da je njegova lista "jedini spas" za Francusku u situaciji koju je nazvao katastrofalnom.

Vrlo je verovatno da je u pravu više nego što misli jer ovi regionalni izbori najavljuju raspored snaga na predsedničkim izborima 2017. godine. Eventualna pobeda NF značila bi cepanje Francuske na dva konfliktna tabora.

Teško migrantima

Zanimljivo je da nijedan francuski medij nije poslao reportere u emigranstske kvartove da čuju mišljenje svojih građana koji čine ćutljivu i sve zastrašeniju masu jer ih s jedne strane poistovećuju s teroristima, a sa druge okreću glavu od njih. Još jedan znak da Francuska nije spremna da se suoči sa svojom stvarnošću.

Jačanje rasističkog i u suštini totalitarnog NF donosi opasnost od radikalizacije islamskog stanovništva, koje se u ogromnoj većini oseća pritešnjeno između rastućih političkih ekstrema.

Iako su najveći i desni i levi francuski listovi juče za glavni naslov na prvim stranama izabrali reč "šok", prodor NF nije iznenađenje. Od kada je došla na čelo ove stranke, Marin le Pen, ćerka osnivača Žan Mari le Pena, uspela je da je učini prihvatljivom prosto idući u susret gnevu sve siromašnijih masa koje ostaju bez posla, imaju sve niže plate u odnosu na cene. U tome su joj išli naruku nepromišljena i birokratska politika EU koja je uvela evro, ne ujednačivši poresku politiku evro zone da bi konačno zajednička moneta dospela u krizu.

2024 © - Vesti online