Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.12.2015.
18:16
Tanjug A

Teroristi "ojačali" desničare u Francuskoj

Ekstremno desničarski Nacionalni front (NF) ostvario je rekordno dobre rezultate u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, gde je prema prvim procenama, osvojio do 30 odsto glasova.

Reuters
Napadi terorista podigli nacionaliste

Nacionalni front je na regionalnim izborima održanim u nedelju osvojio između 27,2 i 30,8 odsto glasova i na vrhu je liste u najmanje šest od 13 regiona, prenosi AFP.

Izbori su održani pod oštrim merama bezbednosti nakon serije terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi.  

Ako dobiju većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front liderke Marin Le Pen dobio vlast u bilo kom regionu. Ovi izbori se smatraju svojevrsnim testom za podršku javnosti merama aktuelne vlade nakon terorističkih napada od 13. novembra. 

Prema predizbornim anketama, i Republikanska partija desnog centra, koju predvodi bivši predsednik Nikola Sarkozi, i Nacionalni front mogu da računaju na oko 30 odsto, dok Socijalistička partija aktuelnog predsednika Fransoa Olanda ima podršku od oko 22 posto i mogla bi da izgubi neke regione, prenosi BBC.

Nedavne ankete su pokazale da je popularnost NF porasla nakon napada u Parizu i to između četiri i sedam odsto. Konačni ishod na regionalnom nivou biće odlučen u drugoj rundi 13. decembra. 

Protiv islama i prijema izbeglica

Nacionalni front se u kampanji zalagao za tvrdokoran stav prema islamu, bezbednosti i nacionalnom identitetu i jedina je politička stranka koja je znatno dobila na popularnosti od terorističkih napada u prestonici u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Liderka stranke Marin Lepen ostvarila je lični rekord u popularnosti sa više od 40 odsto glasova u siromašnom regionu Sever Pa de Kale, koji je tradicionalno bio bastion levice.

Jačanju desnice, posebno u lučkom gradu Kale direktno je doprinela kontroverza oko izbegličke krize odnosno hiljada izbeglica i migranata koji su spavali na otvorenom u kampu u nastojanju da se domognu Britanije. Podrška Lepenovoj u Kaleu je bila više od 50 odsto.

Nacionalni front koji je nekada nastojao da privuče glasove nezadovoljnih radikalno je promenio strategiju od kada je ćerka Žan Mari Lepena preuzela vođstvo nad partijom 2011. godine i usredsredila se na izgradnju baze lokalno izabranih funkcionera.

U tom naporu ona je nastojala da promeni rasistički i antisemitski imidž stranke, ali su tvrdokorne pozicije o islamu i imigraciji ostale iste budući da su glavne tačke na kojima insistira Nacionalni front - izbeglička kriza, islam i nacionalni identit postale glavne teme i u celoj Francuskoj.

- Da biste zaslužili francusku nacionalnost, treba da govorite francuski, da jedete francuski i da živite francuski - smatra Lepen.

Posle terorističkih napada ona je počela više da insistira i na bezbednosti, stalno povezujući terorizam i imigraciju i ističući činjenicu da su bar dvojica od napadača u Parizu ušla u Evropu pretvarajući se da su izbeglice. 

Regionalni izbori su važan indikator političkog raspoloženja u Francuskoj pre predsedničkih izbora 2017. godine. Ukoliko desnica u drugom krugu uspe da preuzme kontrolu nad regionima imaće bolju bazu za preuzimanje vlasti na nacionalnom nivou.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.12.2015. 20:23
Sta je sa Venecuelom (rusofilcici) !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online