Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.05.2010.
23:15
A

Svađa Sarkozija i Merkelove oko evra

Britanski list "Gardijan" piše danas, na naslovnoj strani, o gnevnom i "visoko emotivnom" ispadu francuskog predsednika na samitu lidera evro-zone u Briselu, prošlog petka, kada je sudbina evra visila o koncu.

Ko će izvući deblji kraj: Nikola Sarkozi i Angela Merkel

Sarkozi je, vičući i lupajući pesnicom o sto, zapretio da će ukinuti evro ukoliko Angela Merkel ne prestane da se protivi ulaganju 750 milijardi evra u fond za bezbednost evropske valute.

Tokom konfrontacije dvoje najmoćijih evropskih političara, francuski predsednik je rekao da će napustiti razgovore i upozorio na trajnu štetu koju će pretrpeti franko-nemački odnosi, ukoliko nemačka kancelarka ne podrži plan.

"Bio je to Sarkozi na steroidima", prenosi "Gardijan" komentar jednog evropskog diplomate. Uobičajeno energični Sarkozi bio je ovog puta i vidno uzbuđen, primećuju zvaničnici.

Iako je samit bio sazvan kako bi se finalizovao paket pomoći Grčkoj, novi razvoj događaja u vezi s događajima na finansijskim tržištima - koji su pretili da prerastu u kompletnu krizu evropske valute - doveo je do zastoja na samitu s Merkelovom, koja odbija da se obaveže na nemačko izdvajanje od 120 milijardi evra.

Kad su svi milisli da će se samit produžiti do duboko u noć, Sarkozi je iznenada sazvao konferenciju za novinare, trijumfalno objavivši da je sporazum postignut, odnosno da je, kako je rekao, postignuta "pobeda nad berzama i špekulantima koji uništavaju evropsku valutu".

"Gardijan" prenosi mišljenje francuskih zvaničnika da je ovo bila klasična Sarkozijeva predstava, odnosno igranje na blef, jer je, zapretivši odlaskom, zaista prisilio Merkelovu da preuzme odgovornost za eventualni neuspeh samita.

Narednog ponedeljka, nakon najtežeg vikenda u istoriji evropske valute, evro se povratio na berzama, ali je juče zabeležio najveći pad u odnosu na dolar u proteklih 18 meseci.

Nemački bankari su istovremeno upozorili nemačke poreske obveznike da verovatno nikad neće videti milijarde koje su "pozajmili" Grčkoj.

Sarkozijeva pobeda stoga nije konačna i on bi još mogao da zažali svoju svađu sa nemačkom kancelarkom, zaključuje "Gardijan".

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2011. 18:30
Vase svade ne vaze,kad se budete lupali po glavi onda ce stvar biti interesantna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online