Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.09.2016.
02:06
N. Jokić - Vesti A

Orban kaže ono što Berlin misli

Koliko dugo će građani EU finansirati isprazne skupove evropskih lidera tokom kojih oni ručaju, večeraju, voze se brodovima i apsolutno ništa ne odluče, niti urade?"

Tanjug/AP
Uspomena iz Bratislave: Orban i Merkelova sa ostalim liderima

Ovo pitanje nametnulo se posle samita EU u Bratislavi, okončanog tvrdnjom francusko-nemačkog para Fransoa Oland / Angela Merkel, da su "mnogo toga dogovorili na planu ekonomije, politike i migrantske krize" - iako zapravo nisu dogovorili apsolutno ništa, što pokazuje i deklaracija iz Bratislave.

Oland ćutao o TTIP

Francuski predsednik Oland najavio je uoči samita da će zatražiti prekid pregovora o TTIP - ugovoru o zoni slobodne razmene EU sa SAD, koji je Hilari Klinton nazvala "ekonomski NATO". Na samitu, međutim, niko, pa ni Oland, nije pomenuo TTIP.

Količina njihovog praznoslovlja bila je prosto neverovatna, uključujući i njihovu priču o navodnoj evropskoj odbrani (sve pored "živog" NATO-a). Ne bi li potrošio vreme, predsednik Oland je pred novinarima u čitavih pet rečenica "razrađivao" svoj opis "izvanredne organizacije samita".

Nemački precizna kancelarka je u pola rečenice ipak priznala da je "EU u krizi".

Zid je bio dobar

Jedino je mađarski lider Viktor Orban, koji ne skriva svoja radikalno desničarska opredeljenja, bio konkretan, pa i zadovoljan. Na konferenciji za štampu rekao je da su evropski lideri konačno shvatili da su bili "naivni" i da je on - Orban, "bio u pravu" oko politike podizanja zidova prema migrantima. Ni govora o pretnjama koje su prethodile samitu: da će Orban biti isteran iz Unije i tome slično. Naprotiv, nemačka kancelarka odgovarajući na novinarsko pitanje suzdržano je konstatovala da je "i Orban govorio" i da ona, iako ne razume njegove stavove, smatra da se evropski pregovori uvek završe "kompromisom".

Italijan otišao ranije

U Bratislavi je bar jedna stvar postala kristalno jasna - Orban govori (i radi) ono što Berlin ne želi otvoreno da kaže. "Stare zapadne" demokratije služe se krajnjom desnicom misleći da će posle moći da je kontrolišu i drže joj moralne lekcije.

Orbana niko ne sankcioniše kada kaže da je Mađarskoj potrebna radna snaga "određenog porekla", kada poziva da Evropa primi samo migrante koji su hrišćanske vere. Rusija bi za ovo već davno bila isterana iz saveta Evrope zbog gaženja evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ne slučajno, po završetku skupa, italijanski premijer Renci odbio je da učestvuje na zajedničkoj konferenciji za štampu Merkelove i Olanda: bilo ga je sramota da ispija šampanjac dok brod tone.

Novinari na mukama

Novinari su se mučili da iz Bratislave nešto jave, sa skupa na kome se ništa nije događalo i koji se sveo na jelo i piće. Izveštač "Volstrit džurnala" pitala je ironično predsednika Tuska: "Šta je novo na ovom samitu, osim vožnje brodom?", a agencija Frans pres emitovala je kao hitnu "vest" da su Oland i Merkelova izjavili da će "zajedno činiti napore" da evropski projekat (ne zna se koji) - uspe.



 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online