Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.08.2016.
17:50
blic.rs A

Evo šta čeka Evropu u narednih godinu dana

Narednih 365 dana mogli bi da promene sliku evropske političke scene kakvu poznajemo. Razlog za to je serija izbora i referenduma na Starom kontinentu. Sve oči biće uprte u parlamentarne izbore u Nemačkoj, pre svega zbog činjenice da kancelarki Angeli Merkel popularnost opada zbog politike prema izbeglicama.

Reuters
Evropa bez mira u narednih godinu dana

Pad Merkelove?

Dodatnu zabrinutost za Merkelovu može da izaziva porast rejtinga premijera Bavarske Horsta Zehofera, koji se u anketama javnog mnjenja skoro izjednačio sa kancelarkom. Ukoliko bi partija vodeće evropske političarke doživela neuspeh, to bi moglo da označi početak određenih rezova u politici. A kada se vlast najmoćnije evropske zemlje menja, onda to utiče na čitav kontinent.

Udizanje desnice

Francuska će u 2017. birati novog predsednika. Desničarka Marin le Pen verovatno neće naslediti Olanda, ali rastući broj njenih pristalica svakako će uzburkati strasti u Francuskoj i EU. Nemački susedi Austrijanci održaće ponovljene predsedničke izbore na kojima veliku šansu za pobedu ima Norbert Hofer, pripadnik Slobodarske stranke koja se ističe antimigrantskim stavovima. To otvara mogućnost da se prvi put na čelu jedne od zemalja EU nađe desničar, što bi dalo vetar u jedra sličnim političkim partijama u EU.

Antimuslimanski pokreti

Jedan od desničara koji bi mogao da poljulja EU brod jeste i Gert Vilders, lider holandske antimuslimanske evroskeptičke Stranke slobode koja bi na predstojećim parlamentarnim izborima mogla da zabeleži ozbiljniji rezultat. U Mađarskoj je raspisan referendum na kom je premijer Viktor Orban pozvao narod da se izjasni po pitanju izbeglica. Iako se očekuje da Mađari većinom podrže antimigrantsku politiku, u slučaju velikog iznenađenja, Orban bi se našao u vrlo nezavidnoj situaciji.

Malo zapadnije, u Španiji, održavaju se regionalni izbori u Baskiji, jednoj od pokrajina koje teže otcepljenju.

Eksplozija nacionalizma

Nacionalisti koji zastupaju stav da Baskija treba da bude nezavisna skoro izvesno će ponovo pobediti, i to u nezgodnom trenutku za Madrid, s obzirom na to da Španija i dalje nema vladu. Takav ambijent idealan je za dodatan pritisak i jačanje želje za nezavisnošću, te nije isključeno da će u Španiji doći do većih političkih turbulencija. 

Na referendum će i Italijani, koji će glasati o jednoj od krucijalnih ustavnih promena u modernoj Italiji: da li će gornji dom parlamenta (Senat) ostati bez ovlašćenja da sruši vladu.

Šta sve to znači za Balkan?

Mada će se sve ovo odraziti i na situaciju u regionu, za Balkan je pre svega važno ono što će se dešavati u regionu. Pred nama su redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori i biće vrlo zanimljivi s obzirom na to da je premijer Milo Đukanović otvoreno pozvao opoziciju, koja se oštro protivi njegovoj trenutnoj politici, da uđe u izvršnu vlast. Srbija će pomno pratiti i vanredne izbore u Hrvatskoj, imajući u vidu da je mandat odlazeće vlade bio klasičan fijasko koji je ponovnim uzdizanjem ustaštva doprineo nestabilnosti u regionu.

Ipak, najvažniji izbori očekuju nas u novembru, kada će SAD dobiti novog predsednika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.08.2016. 18:02
Ovo ce za balkan da znaci izjednacavanje evropskih standarda srpskim, pa ne moraju nama da uvode te eurobske...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online