Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.05.2016.
05:16
S. J. - Vesti A

Dvoboj još bez pobednika

Obustavljanje pregovora o TTIP sporazumu je "najizvesnija opcija" imajući u vidu stav SAD, kaže Matijas Fekl, francuski državni sekretar za spoljnu trgovinu.

Reuters
Doček Obami u Hanoveru: "Hoćemo TTIP"

- Imajući u vidu stav koji danas imaju SAD, to je najizvesnija opcija - rekao je Fekl za radio Evropa 1.

Podsetimo, Grinpis je ovih dana objavio 248 stranica tajnih dokumenata o pregovorima u kojima se navode negativne posledice TTIP-a na okolinu i zdravlje.

Fekl je naveo i da godinu dana kritikuje stav SAD. "Želimo reciprocitet. Evropa nudi mnogo, a zauzvrat dobija malo. To nije prihvatljivo", rekao je francuski zvaničnik. On je kazao i to da Pariz želi da francuska mala i srednja preduzeća imaju pristup američkom tržištu, da želi da zaštiti svoju poljoprivredu i geografsko poreklo robe.

I Nemac kritikuje

Dok je kancelarka Angela Merkel u Hanoveru uporno istrajavala u odbrani sporazuma, vicekancelar Zigmar Gabrijel je uoči poslednje runde pregovora o TTIP-u rekao da Amerikanci ne žele da otvore svoje javne tendere za evropske firme i da je to u potpunoj suprotnosti sa načelima slobodne trgovine.

Zaključivanje sporazuma planirano je za ovu godinu, ali su razlike, kako se čini, suviše velike da bi se premostile do kraja 2016. Kritičari sporazuma upozoravaju da bi on ugrozio zaštitu potrošača i ekološke standarde kao i da otvara mogućnost da multinacionalne kompanije osporavaju zakone jedne države pred nekim arbitražnim sudom.

Brisel: "Bura u čaši vode"

Međutim, Evropska komisija negira štetnost trgovinskog sporazuma sa SAD i odbacuje tvrdnje da će sporazum između EU i SAD o Transatlantskom investicionom partnerstvu (TTIP) sniziti evropske standarde zaštite potrošača.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom odbacila je optužbe, ističući da dokumenti koji su procurili odražavaju pregovaračke stavove EU i SAD, a ne konačni dogovor, kao i da nije čudno da dve strane imaju različita mišljenja.

Vašington ne haje zbog kritika

U Njujorku je prošle nedelje otvorena nova runda pregovora o TTIP-u, čiji je cilj formiranje najveće zone slobodne trgovine sa 800 miliona stanovnika. Bela kuća je sada saopštila da nema komentara oko objave dela dokumenata iz pregovora."Mi nameravamo da završimo pregovore do kraja godine, a ja ne mislim da postoji nešto oko ove objave što bi moglo da utiče na našu sposobnost" da ih završimo, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

"U područjima gde su naša stanovišta vrlo udaljena u pregovorima, mi se jednostavno nećemo dogovoriti. Nijedan trgovački sporazum koji zaključuje EU nikada neće sniziti nivo zaštite potrošača, standarde bezbednosti hrane ili okoline", napisala je Malmstrom na svom blogu. Ona navodi da su objavljena dokumenta "bura u čaši vode" i da EU neće odustati od svojih načela.
Pritom je pozvala vlade država članica EU da učine više na korektnom informisanju javnosti o TTIP.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2016. 06:39
Fuuck Ussra and Ttip!!
Sreda 04.05.2016. 11:59
TTIP je ugovor o nekažnjenoj kolonizaciji i temeljnoj dugoročnoj pljački kontinentalne EU od strane USA i Britanije. Zato Britanci hoće ili napolje iz EU ili hoće da dobiju poseban status kojim neće dozvoliti USA da i njih opljačkaju. USA i Britanija ubrzano gube kolonije i kolonijalne prihode u cijelom svijetu. Ni sila NATO pakta više ne može da otme ono što njima treba. Danas, za sve što im treba moraju da plate punu cijenu realnom vrijednošću koju NEMAJU. Propala im je GLOBALIZACIJA (mirna nekažnjena pljačka cijelog svijeta). Da bi održale standard i da bi dalje mogle kupovati pljačkaškim plijenom mir kod svoje kuće, moraju da opljačkaju kontinentalnu EU da bi koliko toliko odložile propast svojih sistema koji direktno zavise od obične pljačke ostatka svijeta. Njima je potpuno jasno da su PUKLI "skroz na skroz".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online