Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 01.11.2015.
18:31
Tanjug A

Izbeglice i dalje stižu u Evropu, nove tragedije i novo nasilje

Priliv izbeglica sa Bliskog istoka koji su se balkanskom rutom uputili ka zapadnoj Evropi nastavljen je i u nedelju, dok pomorske nesreće odnose nove žrtve među migrantima.

Reuters
Izbegličkoj krizi kraj se ni ne nazire, migranti masovno pristižu u EVropu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je u subotu u Srbiji registrovan skoro najveći broj migranata do sada.

Prema njegovim rečima, u Preševu je registrovano 8.057 osoba, a od toga 2.574 maloletnika. Vulin je obišao radove na privremenom centru u Šidu za smeštaj više od 1.000 izbeglica, uglavnom žena i dece, koji će, kako je najavio, biti otvoren za nekoliko dana.

Istovremeno, grčka policija je saopštila da je u protekla 24 sata oko 7.500 izbeglica iz te zemlje prešlo u Makedoniju na granici kod grada Idomenija, kao i da se protok ljudi nastavlja neometano.

Međutim, jutros se u novoj tragediji kod grčkog ostrva Lezbos, kada se prevrnuo brodić, utopilo 11 izbeglica, među kojima šestoro dece, od kojih su četiri bebe.

Izbegličkom krizom su se u Berlinu bavile nemačke vladajuće partije. Mediji komentarišu da je sastanak kancelarke Angele Merkel, šefa bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera i vicekancelar i predsednika Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmara Gabrijela završen bez dogovora i da će biti nastavljen u četvrtak.

Napadi na izbeglice

Nemačka vlada je odbacila i medijske izveštaje prema kojima je navodno i Merkelova korigovala brojku izbeglica od planiranih 800.000 na milion.

U Nemačkoj je zabeležen incident, u kome su maskirane osobe bejzbol-palicama napale sirijske izbeglice smeštene u Vizmaru u pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija, pri čemu su dve osobe povređene.

U Nemačkoj je sve veći broj napada na izbeglice, a sam ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je zbog toga izrazio zabrinutost i prošlog meseca rekao do do oktobra izvršeno 490 krivičnih dela i napada na izbegličke domove.

- To je bruka za Nemačku - rekao je de Mezijer i dodao da za ono što se radi nema nikakvog izvinjenja.

Austrija neće ograde

Istovremeno, austrijski kancelar Verner Fajman poručio je da se Austrija neće ograditi i da ne očekuje izbegličku katastrofu.

- Mi ne gradimo zidove i nećemo ograditi Austriju - naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh". Fajman je precizirao da u vladi Austrije ne postoji dogovor o podizanju zida na slovenačkoj granici.

S druge strane, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da bi Beč, ako Nemci zatvore svoje granice, trebalo da prati svog suseda.

- Ako Nemačka to učini moramo i mi saglasno tome delovati, jer bi u suprotnom u roku od par dana bili kompletno preopterećeni - ocenio je Kurc u izjavi austrijskom dnevniku "Klajne cajtung".

On je istakao da je već danas Austrija veoma preopterećena, dodajući da to važi i za Nemačku i Švedsku, te da je to stanje koje ne može da se nastavi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.11.2015. 18:44
Да САД нису изазвали ратове неби биле ни избеглице.мајмуне изволи избриши и овај коментар.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online