Nedelja 01.11.2015.
18:31
Tanjug

Izbeglice i dalje stižu u Evropu, nove tragedije i novo nasilje

Reuters
Izbegličkoj krizi kraj se ni ne nazire, migranti masovno pristižu u EVropu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je u subotu u Srbiji registrovan skoro najveći broj migranata do sada.

Prema njegovim rečima, u Preševu je registrovano 8.057 osoba, a od toga 2.574 maloletnika. Vulin je obišao radove na privremenom centru u Šidu za smeštaj više od 1.000 izbeglica, uglavnom žena i dece, koji će, kako je najavio, biti otvoren za nekoliko dana.

Istovremeno, grčka policija je saopštila da je u protekla 24 sata oko 7.500 izbeglica iz te zemlje prešlo u Makedoniju na granici kod grada Idomenija, kao i da se protok ljudi nastavlja neometano.

Međutim, jutros se u novoj tragediji kod grčkog ostrva Lezbos, kada se prevrnuo brodić, utopilo 11 izbeglica, među kojima šestoro dece, od kojih su četiri bebe.

Izbegličkom krizom su se u Berlinu bavile nemačke vladajuće partije. Mediji komentarišu da je sastanak kancelarke Angele Merkel, šefa bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera i vicekancelar i predsednika Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmara Gabrijela završen bez dogovora i da će biti nastavljen u četvrtak.

Napadi na izbeglice

Nemačka vlada je odbacila i medijske izveštaje prema kojima je navodno i Merkelova korigovala brojku izbeglica od planiranih 800.000 na milion.

U Nemačkoj je zabeležen incident, u kome su maskirane osobe bejzbol-palicama napale sirijske izbeglice smeštene u Vizmaru u pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija, pri čemu su dve osobe povređene.

U Nemačkoj je sve veći broj napada na izbeglice, a sam ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je zbog toga izrazio zabrinutost i prošlog meseca rekao do do oktobra izvršeno 490 krivičnih dela i napada na izbegličke domove.

- To je bruka za Nemačku - rekao je de Mezijer i dodao da za ono što se radi nema nikakvog izvinjenja.

Austrija neće ograde

Istovremeno, austrijski kancelar Verner Fajman poručio je da se Austrija neće ograditi i da ne očekuje izbegličku katastrofu.

- Mi ne gradimo zidove i nećemo ograditi Austriju - naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh". Fajman je precizirao da u vladi Austrije ne postoji dogovor o podizanju zida na slovenačkoj granici.

S druge strane, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da bi Beč, ako Nemci zatvore svoje granice, trebalo da prati svog suseda.

- Ako Nemačka to učini moramo i mi saglasno tome delovati, jer bi u suprotnom u roku od par dana bili kompletno preopterećeni - ocenio je Kurc u izjavi austrijskom dnevniku "Klajne cajtung".

On je istakao da je već danas Austrija veoma preopterećena, dodajući da to važi i za Nemačku i Švedsku, te da je to stanje koje ne može da se nastavi.

2024 © - Vesti online