Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 30.10.2015.
08:33
I. Kozarski - Vesti A

Turski marš na Siriju

Turske vlasti najavile su ulazak vojske u Siriju, kako bi sprečile stvaranje nove, već četvrte kurdske autonomije oko pograničnog grada Tel Abjad.

Osmanlijski san: Redžep Tajip Erdogan

Reč je o mestu u sirijskoj provinciji Raka, gde se u istoimenom gradu nalazi prestonica Islamske države. Kurdi su nedavno oslobodili Tel Abjad i uključili ga u svoju teritoriju duž turske granice, za koju se nadaju da će Damask i Moskva da im priznaju autonomiju.

Međutim, od tada stižu informacije o stalnim noćnim artiljerijskim napadima na Tel Abjad sa teritorije Turske. A onda je 27. oktobra turska komanda priznala da nanosi artiljerijske udare po sirijskim Kurdima, čije su osnovne snage usmerene ka položajima Islamske države.

Turska učestvuje u američkoj koaliciji koja godinu i po dana nije postigla nikakve rezultate. Zapad sirijske i iračke Kurde tretira kao saveznike u borbi protiv Islamske države, iako je istovremeno turska Radnička partija Kurdistana na spisku terorističkih grupa. Ankara vojsku sirijskih Kurda smatra kao filijalu Radničke partije Kurdistana i na osnovu toga uzima za pravo da ratuje sa njima gde nađe da je neophodno.

Ako Turska započne rat sa Kurdima u Siriji, očekuje se da to izazove nezadovoljstvo Vašingtona. Naime, zbog ruske intervencije Amerika se nada da će da zauzme sirijska naftna polja pre regularne armije i to planira da uradi kurdskim rukama. Stoga je odložena pomoć iračkoj armiji koja se bori za Mosul i glavni cilj postala je sirijska Raka. Naime SAD nastoje da privole sirijske Kurde da prihvate pomoć svojih iračkih sunarodnika koje naoružava Vašington.

Sirijski Kurdi, međutim, to odbijaju jer polažu velike nade da će Damask i Moskva da im odobre autonomiju kao nagradu za savez protiv Islamske države. Kao što su "Vesti" pisale, ruska vojna delegacija već je obišla komandante i položaje sirijskih Kurda.

Ankara ne haje za naftne interese Amerike u strahu da bi autonomija u Siriji bila uzor za oko 15 miliona turskih Kurda. Stoga još od 24. jula bombarduje položaje Kurda u Turskoj i na severu Iraka.

Okupacija duga 110 kilometara

Zauzimanjem Tel Abjada sirijski Kurdi su objedinili većinu svojih teritorija. Posle sednice Saveta nacionalne bezbednosti Turske 30. juna pojavila se informacija da Ankara planira da na sirijskoj zemlji napravi tampon zonu dugu 110 i široku 28 kilometara. Kurdska teritorija uz granicu sa Turskom široka je od 20 do 50 kilometara, i tampon zona bi je raskidala na najmanje dva dela.

- Turskoj ne treba ničija dozvola. Mi nikada nećemo dopustiti stvaranje kurdske države na našoj granici - rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je pokušao da se predstavi kao zaštitnik Arapa optužujući Kurde da ih teraju sa svoje zemlje.

POVEZANE VESTI

Petak 30.10.2015. 09:52
Турска је зло које је снашло Европу ,а прије свих, Грчку и Балкан. Када су дивље хорде из Централне Азије, додатно загађене исламом, стигле до Европе, био је то, и остао, сумрак цивилизације.
Petak 30.10.2015. 09:24
Ma briga njega za "Kurdistan". Reč je o mjestu i teritoriji u sirijskoj provinciji Raka. tamo su glavna izvorišta sirijske nafte i glavni ventili za transport nafte preko Turske. Takođe, tuda idu linije snadbijevanja za Islamsku Državu. Zato on hoće u Siriju a ne zbog Kurda.
Petak 30.10.2015. 13:51
Kao prvo, odakle pravo Turskoj da sa svojim trupama udje u Siriju ? To se inače naziva invazija i okupacija ! Drugo, što je najvažnije, izlazi na vidjelo kome sve smeta nestanak ID zahvaljujući ruskoj intervenciji ! Zaključujemo da su glavni akteri terorizma većina NATO zemalja !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online