Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 23.02.2017.
19:38
Vestionline, Sputniknews.com A

Amerika menja strategiju u Siriji

Sjedinjene Američke Države mogle bi da ozbiljno promene strategiju borbe protiv terorističke organizacije Islamske države u Siriji, što bi moglo da podrazumeva smanjenje ili potpuni prekid podrške umerenoj opoziciji i korišćenje sirijskih Kurda za borbu protiv militanata, piše "Vašington post", pozivajući se na američke zvaničnike.

commons.wikimedia.org
Vojska SAD u Siriji menja odnos i podršku prema umerenoj opoziciji

Prema rečima sagovornika američkog lista koji je upoznat sa situacijom, cilj SAD je da se pažljivije fokusiraju na borbu protiv Islamske države i drugih terorističkih organizacija, ne rasipajući resurse na građanski rat u Siriji i "uvođenje demokratije“.

Kako je ranije saopšteno, predsednici Turske i SAD su se dogovorili o zajedničkim akcijama protiv Islamske države u sirijskim gradovima Babu i Raki i saopštili da je došlo do stvaranja bezbedne zone u Siriji. Kako je saopštila televizija "NTV", pozivajući se na izvor u administraciji turskog predsednika, Redžep Tajip Erdogan je pozvao Donalda Trampa da prekine podršku snagama samoodbrane sirijskih Kurda, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom koja je povezana sa Radničkom partijom Kurdistana.

Kako piše "Vašington post“, ovakvi predlozi su sa političke tačke gledišta privlačni za Trampovu administraciju, koja je izašla sa inicijativom o stvaranju bezbedne zone u Siriji.

Oni takođe potencijalno otvaraju vrata saradnji sa Rusijom, čija je avijacija ranije pomogla turskoj vojsci tokom operacije u Siriji, piše list. Sada, prema zvaničnim podacima Pentagona, u Siriji se nalazi oko 500 američkih specijalaca, kao i vojni savetnici koji pružaju pomoć lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp naložio da se do kraja februara napravi novi plan borbe protiv Islamske države.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2017. 22:58
Bez obzira na saopštenja da Sjedinjenih američkih država (SAD) neće menjati svoju strategiju u Siriji, one će biti prinuđene da preispitaju neka svoja dejstva, što je posledica odlučnog stava Moskve koja primorava Vašington na određene ustupke kako bi izbegao širenje sirijskog sukoba, smatraju analitičari strateškog istraživačkog centra Stratfor. SAD su bile prinuđene da počnu da pregovaraju s Rusijom još u onom trenutku kada je Moskva objavila početak prebacivanja svoje avijacije u Siriju.
Nedelja 26.02.2017. 22:58
Ipak, kako navode analitičari, Vašington nije potpuno otkrio Moskvi svoje planove letenja, a sistemi protivvazdušne odbrane postavljeni u Siriji ne dozvoljavaju Rusiji da razlikuje turske lovce od američkih. Stratfor smatra da ako SAD ne počnu da otkrivaju svoje planove borbenih letova, može da dođe do dodatnog raspirivanja sukoba u Siriji.
Nedelja 26.02.2017. 22:58
Autori članka navode da povećana aktivnost Rusije u oblasti duž turske granice takođe podriva napore Turske da stvori tampon-zonu koja bi, verovatno, trebalo da obuhvati i proširenu zonu zabrane letova. "Moskva je zauzela riskantan i odlučan stav u Siriji. Njen konačan cilj je, očigledno, zahtev za strateške ustupke koji će štititi vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada. I to već radi", konstatuju analitičari, navodeći da intenzitet pregovora predstavnika vlasti Rusije i SAD raste, a njihovi stavovi o načinu rešavanja sirijske krize počinju da se približavaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online